Biscaya en Saskia

Dit is het verhaal van Biscaya. Een merrie die duidelijk aangaf dat er iets niet goed ging, maar waarbij geen diagnose gesteld kon worden. Na jarenlang aanmodderen en diverse behandelingen vond haar eigenaresse de oplossing.

Biscaya is een merrie van 6jr oud ze is al bij ons vanaf het moment dat ze mocht worden afgespeend nu zo'n 5.5 jaar. Als veulen was ze een plaatje om te zien en ik was dan ook meteen verliefd! Biscaya groeide onbezorgd bij ons op het ontbrak haar aan niets, Toen ze wat ouder werd zijn we heel rustig begonnen het paard te beleren. Wat me vooral opviel was haar sterk bewegende achterbeen. Tegen de tijd dat ze klaar was bereden te worden heb ik haar rontgelogisch laten keuren paard kreeg zelfs prokcertificaat! Ik dacht klaar om te beginnen!

Met aanrijden was ze zeer braaf. Wat wel vrijwel meteen opviel was dat ze niet makkelijk liep. Scheef, altijd kleine hapering in de draf, vasthouden, veel spanning en uiteindelijk werd ze onregelmatig. Wederom heb ik een keuring laten uivoeren ook dit keer kwam er niets uit.. Toen maar de fysiotherapeut erbij inmiddels was ze ook gaan headshaken. Toen de fysio dit opviel zij hij eigenlijk min of meer dat het paard was afgeschreven! Ik kreeg wel longeeroefeningen mee die ik maandenlang heb uitgevoerd wederom geen verbetering. Voor het headshaken ben ik naar een holistische praktijk gegaan in Bilthoven helaas kwam ze daar niet van het headshaken af maar het werd wel minder (dit was denk ik meer omdat ik zelf besloot om met een neusnetje te gaan rijden in de zomermaanden).

Op dat moment was ik eigenlijk een beetje uitgedacht. Mijn hoefsmid adviseerde mij toen een dierenarts die gespecialiseerd is in rugproblemen. Daar werd het paard wederom gekeurd om uit te sluiten dat er toch niet stiekem een gebrek in de benen zat. Ook maakte hij foto's van haar rug en nek. Hier kwam niets uit. Paard was gezond qua botten en was klinisch ook goed. Het paard is toen onder de thermografie geweest. Daar kwam wel uit dat ze spiertechnisch een probleem aan de linkerzijde van de rug had.

Het plan was om het paard tecartherapie te geven. Ook moest ik een aantal maanden longeren (laag diep). Na een aantal maanden begonnen we daar ook te lessen in supervisie van de dierenarts. Een aantal maanden leek het iets beter te gaan en ik kreeg eindelijk weer wat hoop. Na de zomervakantie (paarden krijgen bij mij altijd een 3 tot 4 weken rust in de zomer) pakte ik haar weer op en meteen weer bingo! Onregelmatig, stijf!! Weer ellende. Wederom naar de kliniek gegaan. Nu kwam het voorstel het paard een week op te nemen, tecartherapie te laten volgen en het paard moest in de aquatrainer. Ik kwam daar elke dag naar toe om haar te longeren (diep, laag) en met heel weinig tempo.

Na 2 weken mocht ik er weer op en dit keer ging de dierenarts mij zelf les geven. Ik moest het paard extreem laten inbuigen. Het voelde ontzettend ongelukkig. Ik weet zeker dat de dierenarts de beste bedoelingen had, maar na 2 lessen kwam ik tot de conclusie dat dit het echt niet was. Wat moest ik nu beginnen. In al mijn zoektochten op internet kwam ik in Oktober 2012 bij Monique de Rijk uit! Ik heb haar hele site gelezen wat mij wel een paar uur koste. Uiteindelijk met toch wel veel moed in de schoenen gebeld op zondagmiddag en tot mijn grote verbazing was Monique er begin van de avond. Monique heeft het paard bekeken en er ook even opgezeten. Ze kwam vrijwel meteen tot de conclusie dat mijn paard haar lange rugspier niet kan ontspannen vanwege haar scheefheid. Hierdoor waren haar buikspieren te weinig ontwikkeld en die moeten ervoor zorgen dat de rug omhoog kan veren en het paard zijn bekken kan kantelen....

Inmiddels was ik zeer sceptisch geworden maar iets in mij zei toch dat ik graag een trainingsweek wilde gaan volgen bij monique. Eind oktober ben ik afgereisd naar Duitsland en heb ik getracht alles zo goed mogelijk in me op te nemen. Monique stelde eigenlijk vrijwel direct dat Biscaya een rechtsgebogen paard is met alle gevolgen van dien (dit had niemand nog eerder tegen me gezegd) We zijn nog diezelfde dag begonnen en ik begon dus zelf te ervaren dat mijn paard wel degelijk rat kon lopen. We hebben vooral aan ontspanning gewerkt en ik dacht nog wel dat je ontspanning letterlijk kon afdwingen door het paard naar beneden te rijden nou niet dus!

Je krijgt een compleet pakket aangeboden, een bak bagage waar je thuis dus echt mee aan de slag kan! De visie die Monique uitdraagt komt op mij als zo logisch over dat het kwartje heel snel is gevallen bij mij. De trainingsweek die op vrijdag eindigde met een les onder het zadel gaf mij letterlijk eureka gevoel! Dit is het!! Ik kan eigenlijk wel zeggen zonder overdrijven dat Monique mij in deze ene week meer heeft geleerd dan wie dan ook in al die jaren daarvoor. Iedereen heeft het over termen als losgelatenheid, door het lichaam lopen ect ect alleen is er niemand die je stapje voor stapje uitlegt hoe je daar dan komt en vooral hoe je dat dan zelf moet doen. Het plezier in rijden komt bij mij helemaal terug want moet wel zeggen dat ik dat echt kwijt was. Wij hebben nog lange weg te gaan maar ik heb nu in ieder geval de juiste handvaten meegekregen om haar zuiver te kunnen gaan laten bewegen.

Biscaya6

Monique haar positieve instelling heeft mij een enorme energieboost gegeven en nu thuis probeer ik vol overgave alles op te volgen met al resultaat. Ik voel dat mijn paard zuiver beweegt en erg vrolijk wordt. Mijn paard wilde eigenlijk niet meer erg voorwaarts gaan daar is nu niks meer van te merken. Wat ik ook erg fijn vindt is dat Monique en ik nog elke keer contact hebben en dat ik dus kan terugvallen op haar ook nu ik weer thuis ben. Ik zou dolgraag weer een trainingsweek gaan volgen bij haar!

Saskia en Biscaya

           Biscaya4Biscaya5