Ervaring Piet en Wisdom, van zeer gevoelige rug naar pijnvrij in amper 4 maanden!

Ik wil graag een ervaring met jullie delen van Piet en zijn prachtige ruin Wisdom. Afgelopen jaar heb ik Piet leren kennen omdat hij op zoek was naar een oplossing voor de fysieke problemen (rugproblemen) van Wisdom. In september is hij hier een trainingsweekend komen volgen en hebben we mooie doelen behaalt. Een eerste stap naar pijnvrij trainen. Piet heeft mij enorm verrast tijdens dit weekend. Hij gaat al richting de 70 jaar, is op latere leeftijd begonnen met rijden en is altijd wetenschapper geweest. Ik was heel benieuwd of het mij zou gaan lukken hem het juiste gevoel over te dragen. De theoretische kant maakte ik me geen zorgen om, maar zou hij in staat zijn om te voelen wanneer welke hulpen te geven? Ik kan je verklappen, dat was hij! En snel ook! Piet heeft me echt verbaasd hoe snel hij voelde wat ik bedoelde. Uberhaupt zijn manier van rijden vond ik bewonderingswaardig. Voor iemand die 'op leeftijd' is en dan ook nog op latere leeftijd is begonnen.

Ik ben heel blij dat ze op mijn pad zijn gekomen en ik ze weer op weg heb mogen helpen. Piet heeft hieronder een stukje geschreven over hem en Wisdom.

P1030254

Piet schrijft: December 2011 kocht ik een eigen paard. Ik ging met pensioen, nu had ik de tijd. Ik had bijna 10 jaar manegepaarden gereden, zowel dressuur, springen, als buitenritten.
Wisdom is een Oldenburger, nu 12 jaar oud, gefokt als springpaard. Ik kocht zelf een goed tweedehands zadel. Zeer snel kreeg Wisdom problemen. Hij viel sterk af, zijn ribben en ruggengraat werden zichtbaar. Hij werd nukkig en begon me op buitenritten af te werpen. Zijn rug werd gevoeliger. Ik werd gedwongen minder en korter te rijden en de roskam te vervangen door een borstel.

De zadelverkoper keek het zadel na. Wisdom was afgevallen dus het zadel was te ruim, maar de vorm was goed. Een tussendekje zou alles oplossen. De problemen bleven echter toenemen en herfst 2012 kreeg hij de eerste behandeling van een osteopaat. De symptomen kwamen echter terug en een tweede behandeling was nodig. Op haar advies begon ik met rechtricht oefeningen en rugmassage. Wisdom begon te protesteren tegen het zadelen. Met vier dagen rijden en drie dagen longeren in de week hield ik de situatie net onder controle.
Ten einde raad zocht ik expertise bij een ander zadelexpert. Volgens haar paste het zadel slecht. Gelukkig liet het zich aanpassen. Al na een maand had ik een beter paard. Rug en buik waren voller geworden en de gevoeligheid van zijn rug minder. Het ging een tijdje goed, maar uiteindelijk zag ik me toch genoodzaakt een beter passend zadel te kopen. Het is dan juni 2014, Wisdom is al 2 ½ jaar bij me.

Dan lijkt alles voortreffelijk te verlopen. We rijden 6 dagen per week, zowel dressuur, carrousel, springen, en buitenritten. Eind 2014 lijkt het weer fout te gaan. Bij een springwedstrijd laat hij duidelijk zien pijn te hebben. De dierenarts begrijpt het niet en stelt voor alle gewrichten en de rug te fotograferen. Ik heb er geen vertrouwen in en besluit een andere route te zoeken, namelijk een “andere” manier van rijden.

Toen ik Wisdom kocht liep hij met zijn hoofd aanzienlijk achter de loodlijn en achter de teugel. Ik kocht al vrij snel een minder scherp bit, waardoor de situatie beter werd. Wel bleef ik hem, met de kennis van nu, met te korte teugel rijden. Pas begin 2015 begon ik in te zien dat deze manier van rijden mogelijk de bron was van zijn problemen. Ik begon websites over klassiek rijden te bezoeken en kwam voorjaar 2015 op de website van Monique. Ik kocht haar E-boek en begon daaruit oefeningen te doen. In Juni nam ik voor het eerst deel aan een van haar webinar’s met de mogelijkheid de problemen met Wisdom in te brengen.

Terug van vakantie kreeg ik een mailtje over een opengevallen plaats in een trainingsweekeinde eind september. Door het positief verloop van de webinar besluit ik te gaan, ondanks dat het ruim twee uur rijden is. Het was in vele opzichten een geslaagd weekeinde. Wisdom had daar een mooie stal met uitloop en weidegang. Door het oefenen onder haar leiding begreep ik voor het eerst hoe de oefeningen van Monique inwerken op een paard. Door dat begrip kan ik nu thuis met meer inzicht oefenen. Als gevolg daarvan besteed ik nu één dag per week aan die oefeningen en op alle buitenritten las ik ook oefeningen in. Verder rijdt ik ook buiten met langere teugel, zodat Wisdom zijn rug en hals meer kan strekken.

Nu bijna 4 maanden na de cursus loopt Wisdom beter, krijgt een vollere en zachtere rug, staat beter op eigen benen, en is meer en meer een rustige betrouwbare partner geworden. Verder zijn we weer begonnen met springen, resulterend in een goed verlopende wedstrijd begin dit jaar. Hij sprong mooi en beheerst en pijnvrij! We staan nog slechts aan het begin van een ontwikkeling, maar alle tekenen zijn goed.

Dank je wel Monique!!