Igneo en Sanne

Sanne heeft nadat haar ruin Igneo uit de opfok kwam hem volledig beleerd volgens de principes van de Atletische Rijkunst. Hij is veranderd van een ruin met gevaarlijke uitspattingen en weinig respect voor een ander zijn ruimte, in een lief, meedenkend, trouw paard wat met plezier en vol vertrouwen zijn werk doet.

Ik vind het werken met jonge paarden geweldig om te doen. Het meegeven van een goede basis geeft zo ontzettend veel voldoening en kan zoveel ellende voorkomen. Zowel voor het paard als de eigenaar. Natuurlijk ben ik ontzettend dankbaar als ik een combinatie die in de problemen zit weer op weg mag helpen, maar het preventief te werk gaan vind ik zo fijn.

Ik heb de afgelopen jaren met meerdere klanten dit 'traject' van het opleiden van het jonge paard doorlopen en iedere keer weer is het geweldig en ontroerend om te zien hoe dat verloopt. En hoe het paard stap voor stap, zonder overvraagd te worden, word voorbereid op het dragen van een ruiter.

Ik heb aan Sanne gevraagd een stukje te schrijven over haar ervaring op dit gebied. Ik heb haar en Igneo eind 2011 ontmoet en ze hebben samen zoveel sprongen gemaakt. Heel mooi om te zien met hoeveel plezier en vertrouwen Igneo zijn 'werk' tegemoet treed en te signaleren dat de band tussen beide ontzettend is gegroeid. Dat geeft mij zoveel voldoening en energie! Hieronder lees je de reactie van Sanne zelf. 

Igneo2   Igneo3

In het najaar van 2011 was het zo ver, Igneo kwam uit de opfok. Een onbeschreven blad van 3,5 jaar oud en het beleren wilde ik zelf gaan doen. Uiteraard niet zonder goede begeleiding en daar ben ik heel bewust naar gaan zoeken. Hoe wil ik met mijn paard omgaan, wie zou er bij ons passen en vooral, welke methode voelt goed. De meeste dingen die ik tot dan toe zag waren juist dingen die ik niet wilde. Tot ik door een vriendin op Monique geattendeerd werd (zie verhaal Runner).

Onze eerste kennismaking met Monique was toen Igneo net een week op stal stond. Ik kon niks met hem. Hij had geen respect voor mijn ruimte, trok zijn eigen plan en stond regelmatig op zijn achterbenen. Ik zat met mijn handen in het haar. Al na 5 minuten les van Monique stond er al een ander paard voor me. Hieronder een stukje wat ik schreef na onze eerste les:

Verslag les:

O, wat was ik gisteren zenuwachtig voor de les. Ik heb me stiekem een beetje groot gehouden de afgelopen dagen, want ik zat wel een beetje met mijn handen in het haar. Doordat Igneo zich vrij baldadig gedroeg in de bak (niet op stal hoor, daar was hij hartstikke braaf!) was ik behoorlijk onzeker geworden, heb ik heel wat nachten wakker gelegen over hoe het aan te pakken en veel gedacht: “ waar ben ik aan begonnen, kan ik dit wel, gaat het überhaupt lukken...”

Ik was dus ook super blij dat Monique nog een gaatje had afgelopen zaterdag. Eindelijk iemand met verstand die mee kan kijken, ik kon niet wachten.

In een uur tijd is het zo'n ander paard geworden!!!! :D Ik was zo gelukkig. Ik heb er door die les weer het volste vertrouwen in dat het helemaal goed gaat komen. En Monique is echt een super instructrice. Ze legt alles in alle rust uit, kijkt goed mee en is erg opmerkzaam als ik iets goed of juist niet goed doe.”

Inmiddels zijn we ruim een jaar verder en ik heb nog geen moment spijt gehad dat ik dit traject gestart ben met Monique! Sinds ik les heb van Monique heeft niet alleen Igneo ontzettend veel geleerd, maar ik misschien nog wel des te meer! Dit komt, omdat ze altijd de theorie achter de oefeningen meeneemt en ze alle oefeningen op zo´n manier uitlegt dat alle stappen die je zet logisch zijn. Ze maakt je wegwijs in de anatomie van het paard, waardoor je leert zien en voelen wanneer je paard op juiste wijze gebruik maakt van zijn lijf.

Igneo1

Elke les heeft ons ontzettend veel gebracht en doordat alles logisch op elkaar volgt, maken we elke keer weer veel progressie. Monique voelt feilloos aan waar Igneo en ik klaar voor zijn en denkt ontzettend goed mee.

Daarnaast is Igneo alleen al door het verticaal meer in balans brengen, van een paard met een slechte draf, veranderd in een paard dat eigenlijk best aardig kan draven. Als ik Monique mag quoten: “Ik heb nog nooit een paard dat geen fysiek probleem/blessure heeft gehad zo enorm zien verbeteren in zijn draf.”

Monique haalt het beste in ons naar boven!!!

Igneo4