Torros

Torros toonde verzet tijdens het rijden omdat hij volledig vast zat in zijn lijf.


Ik viel op hem omdat hij te koop stond als springpaard en ten tweede stal hij meteen mijn hart. Hij was erg lief, maar wel een ondeugd en daar hou ik wel van. Er mag wel wat karakter in zitten. Eigenlijk al naar een paar weken ging Torros in de stand rodeo, telkens als ik wilde rijden. Ikzelf begreep het niet door mijn onwetendheid. Ik vond het wel spannend worden en kreeg steeds meer een knoop in mijn maag om te gaan rijden. Dit was niet mijn droom, die droom viel in duigen....

Toen ben ik met springles begonnen, omdat ik dacht dat hij dat leuk zou vinden en dan misschien het leuke rijden wel weer terug zou komen. Het springen ging op zich goed, maar dressuur rijden wilde hij niet. Alleen maar verzet tonen of maar in een knik gaan lopen ver achter de loodlijn. Dit vond ik niet oké, alleen krijg je altijd commentaar van mensen die het waarschijnlijk goed bedoelen, maar dat is niet de manier die ik wens. Mensen zeiden dat hij maar een pak slaag moest krijgen omdat hij mij gewoon in het ootje nam, maar mijn gevoel zei wat anders.

Ik ben op den duur maar online gegaan en gaan zoeken met de termen "verzet" of steigeren en bokken. Toen kwam ik als eerste terecht bij Janet Bos, zij traint Holistische Horsemanship en dat trok mij gelijk erg aan. De eerste keer gaf hij gelukkig gelijk aan dat hij het niet leuk vond en ging dan ook goed tekeer. Heel hard rennen, bokken, rodeo en op ons af komen rennen. Dit gaf voor Janet goed weer wat er allemaal met hem aan de hand was. Dat hij ook een dominant paard is, maar ook niet goed in zijn lijf zat. Na veel hulp ging het daarna weer iets beter, maar het dressuren was nog steeds niet leuk en zondoende kwam ik bij Monique terecht.

Zij kwam er gauw achter dat hij dubbel en dwars niet goed in elkaar zat en dat er heel veel moest gaan gebeuren. Hij had erg korte bespiering, liep heel kort en strak en moest eerst maar naar de osteopaat. Zodoende kwam ik bij Annemyke kingma terecht zij heeft Torros in totaal nu 3 x geholpen. Alles zat vast en zo kwamen we steeds meer over hem te weten en waarom hij zich ook verzet. Zijn lichaam moest ook wel echt pijn doen en zat hem erg dwars. Verder is hij 2x geholpen door en masseur en dat vond hij niet leuk. Zij vertelde dat zijn bespiering erg slecht was en dat er op sommige plekken niet eens bespiering zat.

Daarna zijn zadel laten checken en ja die was ook niet goed. Die is aangepast en toen gaf Torros al veel minder aan dat hem wat dwars zat, maar het trainen ging met ups en downs en werk aan de hand en longeren ging op den duur niet meer. Omdat ik op vakantie zou gaan had ik Monique gevraagd of zij Torros in training wilde hebben en dit wilde ze wel, omdat ze hem graag wat meer op weg wilde helpen.

Al gelijk toen Torros er was en wij hem beiden gingen rijden ging Torros al gelijk weer een showtje rodeo geven, bij ons beide. Gelukkig hield hij daar gauw mee op en kon Monique hem eindelijk voelen. Zij schrok dat hij zo stijf en kort voelde en wist gelijk al dat dit wel even ging duren.

In die paar weken, want het werden er uiteindelijk 5, is Torros totaal veranderd. Hij kan weer zijn rug gebruiken en kan weer ontspannen is totaal niet meer vervelend, wil graag leren en doet enorm zijn best. Nu moet ik het weer zelf gaan doen en daar heb ik alle vertouwen in, want het gaat nog steeds super. Hij wordt steeds rechter en soepeler. Ik kan nu ook de zijwaartse gangen de renvers en de travers met hem trainen en hij word daardoor steeds losser in zijn lijf. Nu zie ik de toekomst weer fijn en vrolijk tegemoet met mijn lieve stoere ruin met een klein hartje "Torros".

Monique bedankt voor alle steun. Je bent een Topper!!

Torros