Ik heb een stijf paard...hoe komt dit en wat nu?

figogespannenrugDit artikel gaat over stijfheid bij paarden. Geregeld komen er mensen bij mij terecht met een paard wat zichzelf helemaal heeft vastgelopen. Het paard is enorm stijf in zijn lichaam en voelt ook strak en gespannen aan. In sommige gevallen kan dit zelfs lijden tot een onregelmatig of kreupel paard.  

Ik heb zelf meegemaakt hoe stijf en kreupel een paard kan worden van verkeerde training, door Jacado. Hij was op 9-jarige leeftijd al een stijf en stram paard wat pas na 3 kwartier een beetje los kwam. We noemden hem altijd een diesel hierdoor omdat hij zo op gang moest komen. Waarom hij zo stijf en stram was, was voor ons toen nog een raadsel. We gingen ervan uit dat het de aard van het beestje was. Toch frappant als je jezelf bedenkt dat een 9-jarig paard pas net volwassen is en dan al aanvoelt als een oud paard.

Dat hij al vol met gallen zat en dagelijks met enorme stalbenen van stal kwam, leek toen bijzaak, maar had uiteraard ook alles hiermee te maken.

Jacado ging zelfs zo ver dat hij zichzelf keer op keer kreupel liep. En helaas is hij niet de enige. Er zijn heel veel paarden die zichzelf helemaal vastlopen. Het grootste euvel blijft dat ons bijna allemaal op een bepaald moment in onze ruitercarriere (veelal op de manege) word geleerd dat het paard met zijn hoofd in een bepaalde houding moet. Als je dat kan, kan je rijden! Dat zegt iets over je niveau. Als er iets is wat ik de afgelopen jaren heb geleerd is dat dit helemaal niets zegt over hoe iemand rijdt. Maar goed, ook ik heb ooit zo gedacht dus ik veroordeel niemand hierom.  Ik weet nu gelukkig beter.

Eerst het hoofd en dan de rest word vaak geleerd. Men vergeet alleen dat het hoofd niet daar kan zijn als de rest niet voor elkaar is. Een paard wat scheef en ongelijk is in zijn rug, heeft een verkeerde balans en zal zich constant blijven aanspannen ongeacht of je zijn hoofd al dan niet geforceerd omlaag werkt. Dit geeft alleen maar meer spanning en disbalans.

Sommige paarden gaan hier tegenin en bieden weerstand of gaan in het verzet. Andere lopen maar door en gaan compenseren na compenseren. Totdat het compenseren niet meer gaat en het paard zelfs onregelmatig gaat bewegen.

Doordat het paard zijn spieren constant kort en gespannen houdt worden de spieren niet goed doorbloed en worden steeds korter en stijver. Dit haalt volledig de vering en swung uit het lichaam. Het is tevens erg slecht voor de gewrichten, die krijgen veel meer te verduren.

Paarden die dus stijf beginnen geven hiermee een bepaald signaal af. Het is absoluut zinvol om je paard te laten masseren en te behandelen door een osteopaat en/of chiropractor. Maar een hele belangrijke factor in het geheel is de training. Je kunt je paard elke maand laten masseren, maar als je hem vervolgens zelf weer vast rijdt, heeft het geen enkel effect. 

Het heeft bij Jacado ook wel even geduurd voor hij gelijk recht, zuiver en soepel weg kon draven, het kost immers tijd om alle spieren voldoende symmetrisch en soepel te ontwikkelen na jarenlang dit verkeerd te hebben gebruikt. Maar dan worden ze goed doorbloed en komt alles mooi los. Jacado was op zijn 18e een paard wat vele male soepeler was als toen hij 9 jaar oud was.

Onderschat de waarde van een goede effectieve training niet. Een paard is niet zomaar stijf. Natuurlijk heeft de een van nature meer aanleg en souplesse, maar ieder paard kan los en soepel bewegen. Ieder paard, ongeacht ras of discipline!

Ik heb een stijf paard, wat nu?

Kom je tot de conslusie dat je een paard hebt die stijf is, dan is dit het goede moment om in actie te komen. Stijfheid gaat niet vanzelf over, het word vaak alleen maar erger of het blijft met ups en downs gaan. Daarnaast is de kans dat het paard er zelfs kreupel of onregelmatig van word groot.

Het paard zal, net zoals dat voor mensen geldt, door het doen van bepaalde gymnastiserende oefeningen soepeler worden. Een paard wat reeds stijf is zal zeker baat hebben bij ondersteunende behandelingen. Maar vergeet niet ook kritisch naar je training te kijken. Verder zijn zaken als huisvesting ook erg belangrijk. Een paard wat de hele dag op stal staat word vanzelf stijf omdat de doorbloeding minimaal is. Een paard moet kunnen bewegen om de doorbloeding op gang te houden.