Mijn paard heeft ongelijke hoeven

Dat was het onderwerp van een mail die ik onlangs ontving. De eigenaar van het betreffende paard vroeg zich af wat er allemaal mogelijk was op het gebied van training om aan de ongelijke hoeven van haar paard te werken. Haar hoefsmid had wel een aantal suggesties om de hoeven gelijk te maken, maar dat voelde voor de eigenaresse niet goed. Ze begreep nog niet helemaal waar het probleem vandaan kwam, maar corrigeren door de smid leek haar niet de juiste oplossing. In haar zoektocht kwam ze op deze site terecht en vroeg zich af wat mijn visie hierop was.

Omdat er veel paarden zijn met dit 'probleem' leek het me zinvol er wat over te schrijven. Ik wil je in dit artikel mijn visie geven over het ontstaan van ongelijke hoeven en wat mijn ervaring is met de oplossing ervan.

Waarom krijgt een paard ongelijke hoeven?

Het antwoord hierop is eigenlijk vrij logisch. De hoeven worden gevormd door de manier waarop het paard zijn voeten belast. Als gevolg van de natuurlijke scheefheid verplaatst het verticale evenwicht zich naar het voorbeen aan de bolle kant van het lichaam. Dit been kan zeker wel 150 kilo of meer aan gewicht dragen t.o.v. het andere voorbeen. Niet gek dat deze hoef dan ook anders slijt en een andere vorm krijgt. Hij word simpelweg anders belast.

holle bolle zijde

Wij mensen hebben dat ook. Bekijk maar eens de zolen en hakken van je schoenen of laarzen die je geregeld draagt. Als ik dat doe, dan zie ik altijd dat de binnenkant van mijn hakken harder slijten. De vorm van mijn schoenzool verteld iets over de manier waarop ik hem belast. Dat geldt dus ook voor de hoef van een paard.

Wil je weten of jouw paard ook overduidelijk 1 voorbeen meer belast?

Ga dan eens met hem stappen en draven op een harde ondergrond. Gewoon rechtuit. Doe je ogen dicht en focus je op wat je hoort. Hoor je de voorbenen met hetzelfde geluid landden of landt 1 voorbeen met meer geluid? Dit is dan het been wat het paard het meest belast.

Wat is dan de oplossing als je paard ongelijke hoeven heeft?

Ja je raad het waarschijnlijk al, rechtrichten! Ervoor zorgen dat het paard symmetrisch word in zijn lichaam, zodat hij zijn lichaam gelijkmatig kan belasten. Dat is uiteraard wel een proces. Belangrijk is je te realiseren dat het paard het grootste gedeelte van de dag zelf beweegt en je geen invloed uitoefend op het recht zijn. De hersenen sturen de spieren aan en die zullen nog lange tijd het lichaam scheef aansturen. Het duurt dus even voordat het paard ook in vrijheid zijn lichaam gelijkmatig belast. Dit is afhankelijk van meerdere factoren. Je zal zien dat de hoeven geleidelijk aan steeds meer dezelfde vorm gaan aannemen.

sch. en recht

Hoe schever het paard, hoe langer het duurt...

Dat is waarom ik me altijd zo hard maak voor het preventief te werk gaan. Het geven van een gedegen basis opleiding aan een jong paard. Die gelijk leert zijn lichaam gelijkmatig te belasten, zodat hij niet (onbewust door verkeerd trainen) schever word en dus ook ongelijker in de hoeven.

Heeft je paard ongelijke hoeven en hij is scheef...

Werk dan aan het ontwikkelen van een symmetrisch lichaam en zie hoe de hoeven hier geleidelijk aan door zullen veranderen. Bij sommige paarden kan het wel enkele jaren duren voordat de hoeven een gelijke vorm krijgen. Het is interessant om bijvoorbeeld elk half jaar een foto van de hoeven te maken op een harde ondergrond. Dan kun je mooi het verschil waarnemen na verloopt van tijd.