Teugelkreupel
In dit artikel geef ik uitleg over het onderwerp teugelkreupelheid. Wat het is, wat de oorzaken zijn en wat de oplossing voor dit probleem is.
Ik zal beginnen met toe te lichten wat het woord teugelkreupel precies inhoud. Een paard die teugelkreupel is loopt onregelmatig in 1 of meerdere gangen. Over het algemeen in stap en draf het meest zichtbaar. Meestal ontstaat de onregelmatigheid op het moment dat de ruiter zijn teugels aanneemt, vandaar het begrip teugelkreupel.
Het paard beweegt in vrijheid zuiver en kreupelt slechts onder de ruiter.
Alvorens ik mijn visie op het gebied van de training geef over dit veelal rijtechnische probleem, wil ik benadrukken dat een aantal zaken van groot belang zijn om uit te sluiten of dit bijdraagt of zelfs de veroorzaker is van het teugelkreupel lopen van het paard.
- het gebit. Laat paarden tot 6 jaar elk half jaar nakijken en paarden vanaf 20 jaar ook. Daartussen volstaat voor de meeste paarden 1 behandeling per jaar. Mijn ervaring is dat elektrisch vijlen vele malen effectiever is en ook daadwerkelijk achterin de mond kan komen.
- blokkades in de wervelkolom
- blokkades in het spierstelsel van het paard
- een goed passend zadel
De oorzaak...
De rijtechnische oorzaak voor het onregelmatig bewegen onder de ruiter is eigenlijk altijd spanning in de rug als gevolg van het niet correct ontspannen van de rug en het sluiten van de buikspieren. Dit ontstaat veelal vanuit het scheef en ongelijkmatig belasten van het lichaam en het rijden met te veel druk. Het paard laten nageven op druk i.p.v. het creeeren van een correcte ontspanning. Een paard bereikt vanzelf de voorwaarts neerwaartse tendens op het moment dat de lange rugspier zich ontspant, niet door het paard geforceerd omlaag te rijden.
Doordat de lange rugspier een bewegingsspier is, heeft het aanspannen ervan direct effect op de manier van bewegen en dus ook de zuiverheid van de gangen.
Tot nu toe waren alle paarden die op mijn pad zijn gekomen en teugelkreupel liepen, scheve paarden en werden met te veel druk gereden. Door ze te leren hun lichaam gelijkmatig te belasten en door te werken aan gelijke spierspanning in de lange rugspier konden ze hun rug ontspannen de gingen de buikspieren correct inwerken op het lichaam.
Teugelkreupelheid gaat eigenlijk altijd gepaard met ongelijke aanleuning. Over dit onderwerp heb ik reeds een uitgebreid artikel geschreven. Je kunt het lezen via deze link.
Ik heb hieronder een reactie geplaatst van Aiisha. Zij is heel lang zoekende geweest naar de oplossing voor haar paard die teugelkreupel liep. Duizenden euro's verder, vele kilometers gereden en nog geen stap verder. Vele uren van verdriet en frustratie. Godzijdank zijn we elkaars pad gekruist en heb ik haar en haar topper Twilly mogen helpen. De oplossing kan soms zo simpel zijn, het moet je alleen wel bereiken. In dit geval is dat gelukt en we hopen door dit verhaal te delen andere mensen te bereiken, te motiveren en te inspireren!
Aiisha en Twillight Zone
"Twilly heeft ruim 2 jaar lang teugelkreupel gelopen. Ik ben stad en land met hem af gerezen om elke blokkade in zijn lijf op te lossen, fysiek was er niks te vinden en had hij al het mogelijke gekregen. Hij liep als een trein in vrijheid en aan de longe, ook met zadel op, maar zodra ik de teugels oppaktte ging het mis. Van ernstige telgang tot onregelmatig draven en het hoofd op en neer gooien. Ik heb van alles geprobeerd want op een gegeven moment denk je dat hij je voor de gek houd. Ik kan nog huilen als ik bedenk wat ik hem allemaal heb aangedaan, maar des te blijer ben ik dat ik via een vriendin bij Monique terecht ben gekomen. Tot nog toe was er geen een instructeur geweest die hem zuiver kreeg laat staan hem mij zuiver liet krijgen. Nou Monique kreeg het voor elkaar. Ze liet het mij zelf doen en al na 10 minuten in stap en 25 minuten in draf stroomde de tranen over mijn wangen. Dit was het! De oplossing waar ik al die tijd naar op zoek was. En het was zo simpel, dat ik het nog steeds niet kan bevatten. Wat een ellende zoveel paarden moeten doorstaan met al die fysieke en lichamelijke klachten en al dat verzet wat ze vertonen en wij raggen maar door. Het moet eens stoppen, zou het ooit stoppen? Ik weet het niet. Ik weet alleen dat ik heel erg dankbaar ben dat ik nu anders weet en het goed kan maken met mijn paardje....Lieve Monique je bent onze reddende engel maar dat weet je wel!"
De oplossing..
Ik wil je graag wijzen op een oefening die ik reeds uitgewerkt. Je kunt deze video bekijken(Klik hier).