Op zoek naar oplossingen?


Waarschijnlijk ben je op deze pagina terecht gekomen omdat het niet optimaal gaat tussen jou en je paard…

Wil je wat veranderen/ verbeteren aan de huidige situatie?

 

 

 

 

 

 Is er sprake van een mentaal probleem? 

 

 Een fysiek probleem?

 

Rijtechnische problemen?

 

 Geen of te weinig harmonie, plezier en samenwerking?

 

 Of een combinatie van deze 4?

 

 

Hoe dan ook, het gaat niet zoals je wenst en de ultieme harmonie tussen jou en je paard ontbreekt of is (té) beperkt aanwezig. En dan kán anders!

Sterker nog, ik raad je aan om iets te gaan veranderen wanneer het bovenstaande het geval is. De kans is namelijk erg groot dat je paard hetzelfde ervaart.

Veel, héél veel  issues omtrent de training van je paard zijn te herleiden naar de natuurlijke disbalans in het lichaam. Hierdoor krijgen we te maken met:

  • Verticale disbalans
  • Laterale disbalans
  • Horizontale disbalans

Wanneer we (nog) niet óf onvoldoende de juiste kennis en technieken in onze rugzak hebben verzameld om gericht het paard uit te lijnen en uit te balanceren, dan zal er constant sprake zijn van disbalans en compensatie wanneer we met het paard aan de slag gaan. Met name de lange rugspier (de belangrijkste en sterkste bewegingsspier in het paardenlichaam) reageert altijd met spanning bij disbalans. En dat kunnen we niet gebruiken als we correct lichaamsgebruik nastreven!

 

Op den duur ontstaan van daaruit áltijd problemen. Afhankelijk van het karakter van je paard en zijn ‘zwakke’ punten kan dit zich mogelijk uitten in:

Flegmatiek zijn
Té voorwaarts, versnellen vanuit spanning en/of disbalans
Steigeren, bokken, verzet tonen
Tong uitsteken
Tandenknarsen
Staartzwiepen
Kort en stijf bewegen
Tijd nodig hebben om ‘los te komen’ en ‘op te warmen’
Strakke, stramme bespiering
Té veel onderhals ontwikkeling
Overmatig zweten/ schuimen
Geen plezier in het samenwerken
Zúúr gedrag
Onrustige mond
Onzekerheid
Geregeld schrikken/ ervan door gaan
Problemen met opzadelen
Opstap problemen
Aanraken onprettig vinden, gevoelig met borstelen
Paard voelt zich onveilig


Rijtechnisch

  • Ongelijke aanleuning (pakt 1 teugel vast, neemt de ander moeilijk aan)
  • Instabiele aanleuning (steeds maar bezig moeten blijven met)
  • Het paard krult zich op/ loopt achter de teugel/ maakt moeilijk verbinding
  • Het paard is zwaar op de hand
  • Het paard loopt tegen de hand en heeft wantrouwen in de hand
  • In de ene richting de volte geneigd zijn te verkleinen (binnenschouder)
  • In de andere richting de volte geneigd zijn te vergroten (buitenschouder)
  • Het paard loopt tegen het been van de ruiter aan, plakt tegen je been
  • Geen correcte stelling kunnen aannemen, het paard kantelt
  • Geen kaarsrechte lijn kunnen maken bij de omheining weg
  • Het paard is teugelkreupel
  • Steeds ‘een strijd’ voeren met je paard
  • Het paard reageert slecht op de hulpen
  • Bokken met aanspringen in galop
  • Overkruist aanspringen in galop, of moeite hebben met de goede galop
  • Tactfouten
  • Moeite hebben om te verruimen, tactfouten in de verruiming
  • Onvoldoende kunnen hals strekken en de hand kunnen volgen
  • Niet vierkant halthouden
  • Zijgangen gaan moeizaam of in 1 richting moeizamer
  • Het paard laat zich moeilijk verzamelen


Fysiek

  • Het paard heeft rugproblemen
  • Het paard heeft kissing spines
  • Hoofdschudden
  • Hoefkatrol
  • Artrose
  • Spat
  • Terugkerende peesblessure(s)
  • Hanetred
  • Ataxie


Zijn één of meerdere punten uit de bovenstaande opsomming herkenbaar voor je?  En waarin je verandering/verbetering wenst?

Dan kun je om te beginnen de gratis documentaire ‘When a horse says no’ bekijken. Daarin vind je antwoorden en oplossingen over de mogelijke oorzaak van jullie situatie.

Heeft je paard een van de bovenstaande diagnoses? Realiseer je dan, dat de training ervoor kan zorgen dat de situatie verbeterd, maar de diagnose in de meeste gevallen niet verdwijnt. Desalniettemin is het de moeite waard om in dergelijke gevallen deze training in te zetten als revalidatie. Ik heb al vele malen versteld gestaan van de mogelijkheden, ondanks de soms heftige diagnoses.

Zo ook met mijn eigen paarden!  Voor mij ging er een nieuwe wereld open dankzij mijn paard Jacado. Een paard met meerdere ernstige diagnoses en het advies van de dierenarts was dan ook om hem op 9-jarige leeftijd te laten inslapen. Gelukkig hebben we die weg niet bewandeld. Ondanks ál zijn beperkingen, creëerde we mogelijkheden en een nieuwe start! Hij mocht uiteindelijk 25 jaar worden en heeft als geen ander bijgedragen aan het ontstaan van mijn methode.


Hoe te beginnen?

Wanneer we in mogelijkheden gaan handelen en nieuwe doelen willen creëren, dan zullen we in alle gevallen moeten starten vanaf een neutraal punt. Ik begin dan ook met iedereen vanaf een 0-lijn. Het startpunt is voor iedereen hetzelfde. Het paard geeft hierbij aan waar de aandachtspunten liggen en hoe snel we kunnen gaan ‘bouwen’. We gaan niet alleen het paard veranderen, de verandering in jou zelf zal minstens zo groot zijn. En daarop lift jouw paard met je mee!

Om een neutraal punt te hebben is het noodzakelijk dat je paard vrij is van overtollige spanningen en blokkades die de situatie beïnvloeden.

Geen gemakkelijke opgave, want door voeding, huisvesting, training, omgang, het gebit, harnachement, de hoefstand, stoeien met soortgenoten, een valpartij of glijer, wordt een paard flink beïnvloed.

Ik ben absoluut van mening dat een goede behandelaar 100% bij de cirkel hoort die je om je paard heen creëert, ten behoeve van zijn gezondheid. Twee keer per jaar is minimaal aan te raden. Echter in het begin kan vaker nodig zijn om een nieuwe basis te creëren. Het doel is het zelf herstellend vermogen weer voldoende op peil te krijgen en te behouden. Mijn voorkeur gaat sterk uit naar iemand die breed georiënteerd en opgeleid is. Iemand die zowel qua organen, bindweefsel (fascia), wervelkolom en spieren kan voelen waar de verstoringen/beperkingen zitten.

Een behandelaar die ook op de diepere lagen een paard kan voelen en behandelen. Van daaruit kan ook de buitenste laag worden aangesproken en verbeterd. Iemand die daar alles van weet en kan voelen is onze vaste behandelaar Yvonne Sidorak. Ik gebruik haar tekst van de website om je iets dieper uit de leggen wat osteopathie en cranio sacraal precies inhouden.

yvonne

Osteopathie en cranio sacraal

Een orgaan glijdt, beweegt, leeft, vibreert, trilt dankzij de serosa, fascia, ligamenten en andere soepele en levende weefsels, die het paardenlichaam met elkaar verbinden. Elk bewegingsverlies, elke fixatie of aanhechting aan een andere structuur, zelfs in zeer geringe mate, betekent verandering in het orgaan.

Een gezond lichaam is in staat zijn natuurlijke balans zelf in stand te houden. Als het lichaam dusdanig verstoord is dat er geen sprake meer is van een natuurlijke balans, kan het lichaam dit niet meer zelf corrigeren. Te denken valt aan bijvoorbeeld een val, vastliggen of een periode van ziekte. Het lichaam zal op dat moment de disbalans elders gaan compenseren. Dit gebeurt altijd in een keten van met elkaar verbonden organen en structuren. Raakt één schakel van de keten uit balans, dan trekt deze schakel de volgende mee.

Bron en meer informatie over dit onderwerp vind je op:

https://www.multisouplesse.com/osteopathie/   Yvonne Sidorak

Ik werk al lange tijd samen met Yvonne en zij is zonder meer een vakvrouw met een goed gevoel voor haar vak. In 2013 maakte ik een video met prachtige beelden van een cranio sacraal behandeling bij ons in de wei.

Je kunt bij haar terecht voor osteopathie, cranio sacraal en sportmassage volgens de Jack Meagher methode.

Yvonne werkt altijd van binnen naar buiten. Wat de paarden haar hierin keer op keer teruggeven en laten zien, is dat je pas aan de spieren kunt gaan werken, als de onderliggende verstoringen weer in balans zijn gebracht. Anders heeft het feitelijk geen of nauwelijks zin om met de spieren aan de slag te gaan. De onderliggende verstoringen geven namelijk de spanning door naar boven, de buitenste laag.

Ik raad je aan om qua behandelaar op zoek te gaan naar iemand die bij jou en je paard past. Het is naast dat iemand kundig genoeg moet zijn, heel belangrijk dat het qua gevoel klopt. Voelt iemand niet goed voor jou, ondanks wat andere mensen vinden, zoek dan verder!

Ik heb veel paarden meegemaakt die al meerdere keren behandeld zijn en ‘nog steeds’ dezelfde issues hebben, of iets verlichting ervaren. Daarin zit een grote les aan onszelf! We hebben zelf de allergrootste invloed op de mate waarop verandering plaats vind en hoe. Iemand buiten jou zelf mag/kan een zetje in de goede richting geven, maar de echte ontwikkeling en verandering zit bij jou zelf! Jouw rol is het grootst omdat jouw invloed op het paard het grootst is.

Het behandelen door een goede professional zal ervoor zorgen dat je steeds meer de natuurlijk scheefheid neutraal kunt beoordelen en daarop gebaseerd oefeningen kunt inzetten. Maar er is geen paard die door alleen behandelen perfect recht en in balans komt. Daarvoor zijn toch echt andere elementen nodig om het lichaam gericht te verbeteren.

Wanneer je op zoek bent naar een oplossing, dan is het starten met een zo goed mogelijk management om je paard heen een vereiste. Een paard met haken op de kiezen kauwt de hele dag scheef en kun je nog zo vaak laten behandelen of correct trainen, de ongelijke spanning blijft. En zo heeft elke schakel in het geheel zijn inwerking op het lichaam.

Maar wat te doen als de cirkel rond jouw paard gesloten is en je alsnog ‘vast blijft lopen’ of er zich problemen blijven voordoen?

Grote kans dat je paard je laat weten dat hij verticaal, lateraal en horizontaal niet voldoende in balans is en dit spanning en compensatie heeft als gevolg.  

 

De Atletische Rijkunst kan je helpen bij het creëren van een oplossing!


Deze unieke benadering, waarbij hulpteugels en hulpmiddelen uit ten boze zijn, zal ervoor zorgen dat je precies weet wat ervoor nodig is om je paard verticaal, lateraal en horizontaal te verbeteren. Het resultaat daarvan is:

Een paard die de rug ontspant en van daaruit de voorwaarts neerwaartse tendens bereikt en de hand aanneemt

Een paard die 100% gelijke aanleuning neemt op beide teugels (en jij dus nog maar 0%)

Een paard die even gemakkelijk en aangenaam links- als rechtsom kan bewegen.

Een paard die op lichte, zachte hulpen reageert. Zelfs sporen zijn onnodig.

Een paard die er plezier in heeft om te trainen en te bewegen, zich lekker voelt, fijn kan ontspannen en samen met jou een team vormt!

blijf zoeken naar antw