
De waarde van voorwaarts neerwaarts trainen
Waarom is het trainen in de voorwaarts neerwaartse tendens gezond voor je paard? Je leest het hier! Je zal ook beter begrijpen waarom het 100% je aandacht verdient op het moment dat deze tendens er niet is.

Help! Mijn paard wisselt van scheefheid
Ieder paard zal van scheefheid gaan wisselen. Bij een heel stijf, vastgereden en scheef paard kan het wel 2 jaar duren, maar er komt een moment dat de ooit zo moeilijke richting ineens de richting wordt waarin de buiging makkelijker gaat. Echter zijn er ook paarden die binnen één training wel 4 keer van scheefheid wisselen. Het verbinden met je gevoel is om die reden de oplossing hiervoor. Door iedere keer weer fijngevoelig te kunnen afstemmen op iedere ongelijkheid zal je steeds opmerkbaar zijn als er iets uit balans raakt.
Krachttraining of ballet?
Of een mooie balans tussen beide? Met name in alleen krachtraining ligt een groot gevaar op de loer. Dit geldt eveneens voor paarden. Lees hier waarom.

Heeft je paard ‘opstartproblenen’?
Begint je paard altijd kort en stijf? Of zelfs licht onregelmatig in draf? Voelt hij bij aanvang van de training niet lekker aan? Wist je al dat dit een duidelijk signaal is? Lees er hier meer over en eveneens oefeningen die je kunt inzetten voor verbetering.

Hoe ga je om met asymmetrie in de achterhand?
Vanuit de natuurlijke scheefheid gezien heeft ieder paard ‘last van’ asymmetrie in de achterhand. Waarom is het belangrijk hier alert op te blijven, zeker wanneer we denken aan verzameling en oprichting? Welke oefeningen hebben nut om dit te verbeteren? Hier lees en zie je er mee over.
Waarom is het eigenlijk nodig je paard te trainen?
Als je deze site al enigszins heb bestudeerd dan zou je deze vraag redelijk goed en concreet moeten kunnen beantwoorden. Ik zou zeggen daag jezelf sowieso eens uit om dit voor jezelf op te schrijven en lees dan het antwoord rustig door. Oók als je minder ervaren bent in deze materie!

Wat is ongelijke aanleuning en doe je er aan?
Ongelijke aanleuning heeft alles te maken met de natuurlijke scheefheid van je paard. Is er sprake van ongelijke aanleuning, hoe klein ook, dan is dit een signaal. Lees hier waarom en hoe je het kunt oplossen. Eveneens middels een van de oefeningen uit de video’s.

Wat hebben een baby, een paard en het verticale evenwicht met elkaar gemeen?
Hier had je vast niet eerder aan gedacht, maar er is een link tussen deze drie! En die link helpt jou om beter te begrijpen hoe intens het voor een paard kan voelen om verticaal uit balans te zijn, zeker met een ruiter op je rug.
Hoe herken je de natuurlijke scheefheid in je paard?
Meestal kun je al op basis van een paard voelen en observeren in stilstand meer informatie ontvangen over zijn scheefheid. Het is belangrijk dit te monitoren om de ontwikkeling/ verbetering hierin te volgen. Zo is het zeker zinvol om bijvoorbeeld een foto te maken van achter je paard. Je paard dient hiervoor wel vierkant te staan. Wat kun je allemaal aflezen uit deze stand? Lees het hier.

Wat is het verschil in buiging van de gewrichten in, halt, piaffe en de levade?
Het is interessant om de stand van de gewrichten te bekijken qua buiging in halt, piaffe en de levade. Dit geeft je namelijk een helder beeld hoe dit anatomische werkt. Dit artikel geeft je inzicht in de hoek van de gewrichten in alle 3 de posities..

Waarom eerst volledige ontspanning en dan pas aanspanning?
Waarom zal ik er niet voor kiezen om naar meer aanspanning te gaan wanneer een paard zich nog volledig kan ontspannen? Je leest het hier.
Waarom een slecht gebit alles kan verpesten en het de scheefheid in stand kan blijven houden.
Het gebit bevindt zich aan het begin van een hele belangrijke schakel, namelijk de rest van het paardenlichaam. Kauwt het paard de hele dag scheef wegens een flinke haak op zijn kies, dan worden de betrokken spieren de hele dag door scheef gebruikt en dat voel je overduidelijk terug aan het lichaam.

Wat bereik je met allemaal met de contrastelling in de holle richting?
Het trainen van contrastelling in de holle richting brengt redelijk snel verbetering in de ongelijke spierspanning in het lichaam. Hoe werkt de oefening in op het paardenlichaam en hoe voer je hem praktisch gezien uit? Je leest het hier..

Wat bereik je allemaal met de contrastelling in de bolle richting?
Het trainen van contrastelling in de bolle richting heeft andere aandachtspunten als het trainen van contrastelling in de holle richting. Beide zijn effectief en in de basis noodzakelijk om een fijne verbinding te ontwikkelen op de buitenteugel. Het paard neemt de buitenteugel aan en volgt deze.
Waarom is er balans nodig tussen piektraining en rusttraining?
Heel kort gezegd omdat je paard anders niet voldoende kan herstellen en door ontwikkelen. Overbelasting en blessures liggen vervolgens op de loer. In dit artikel tips hoe je hiernaar kunt kijken en dit kunt inplannen.

Hoe bepalend is de slingerwerking van de achterbenen van je paard?
De slingerwerking van de achterhand geeft veel informatie. Een correcte slingerwerking leren herkennen en vaststellen kan iedereen leren. Dit artikel is zeer informatief en toont je middels diverse afbeeldingen hoe het zit.

Wat zijn de geheimen van de stap?
De stap kent vele geheimen én mogelijkheden. Zo verteld de stap veel over het ruggebruik en de aanleuning die van daaruit ontstaat. Hier lees je tips en invulling om meer uit je staptraining te halen.
Op welke leeftijd is een paard fysiek toe aan het dragen van een ruiter?
Al sinds ik gestart ben met dit werk zie ik geregeld de gevolgen voorbij komen van het huidige opleidingsbeleid van jonge paarden. Gecombineerd met het huidige fokbeleid wat steeds verder weg bij een correcte basisbouw van een paard komt te staan, maakt dit dat niet voor niets steeds vaker en ook op jongere leeftijd paarden in de problemen komen. Het is mijn wens dat hierover meer bewustzijn ontstaat.

Desensibiliseren, wat is het en waar is het goed voor?
Het valt niet altijd mee voor een paard om zich aan te passen in de wereld zoals wij mensen die aan hen voorschotelen en op hen projecten. Om het gedomesticeerde paard hierbij te ondersteunen is het desensibiliseren een nuttig onderdeel. Je leest hier het hoe, waarom, en wat belangrijk is om je paard niet te overvragen hierin.

Wanneer spreek je van een goede balans tussen aanspanning en ontspanning?
Dit is zeker lastig in te schatten. Bovendien geven paard zelf vaak pas veel te laat hun grenzen aan. Voldoende kennis en gevoel is om die reden nodig om blessure leed en mentale overprikkeling van je paard te voorkomen. Je leest hier tips hierover.
Waarom draagt het ruggebruik van je paard bij aan de schokdemping van het lichaam?
Een interessante vraagstelling. Het antwoord erop vind je in dit artikel. Wist je dat je het zelfs kan horen of een paard met of zonder schokdemping loopt?

Hoe train je een Iberische paard?
Een Iberisch paard is ergens net zo goed hetzelfde als ieder ander paard. Toch liggen er bij de meeste Iberische paarden extra valkuilen op de loer qua halslengte en aanleuning. Lees hier waar je op kunt letten en hoe je dit kunt verbeteren.

Hoe hoort de rug van je paard te voelen?
Door geregeld de rug van je paard te leren voelen, zal je sneller spanning en verstoringen opmerken en indien nodig hierop actie ondernemen. Eveneens hoor je in deze video hoe de rug van je paard überhaupt hoort aan te voelen wanneer hij los genoeg is.
Hoe kun je het vertrouwen van een paard vergroten in een kwetsbare situatie?
Ieder paard zal zich kwetsbaarder voelen als hij ligt. Juist dát biedt ook mogelijkheden om in die situatie jullie band en het vertrouwen te vergroten. Zie in deze video hoe je dit kunt doen en wat belangrijk is in de opbouw hiervan.

Wat is de kracht (en noodzaak) van het niets doen?
Niets doen is misschien wel de grootste vaardigheid die we ons eigen moeten maken om met je paard een lichte, subtiele communicatie te voeren. Tegelijkertijd is dit hetgeen bij de meeste ruiters ontbreekt. We blijven maar al te graag veel te veel doen. Lees hier tips als dit ook voor jou geldt.