Do you see the penny' s?

Ofwel, ben je bewust van alle kleine ontwikkelingen óf ben je slechts gefocust op het grote geheel?

De grote valkuil van het hebben van een doel is dat je vergeet om bewust te ervaren wat er onderweg gebeurt! Al die kleine stapjes/ ontwikkelingen zijn eigenlijk allemaal kadootjes en wanneer je dat leert zien, ga je zoveel meer plezier, harmonie en affectie halen uit je relatie met je paard en de training. 

De tegenhanger hiervan is dat wanneer je dat niet doet en je alleen maar richt op het uiteindelijke doel, je zoveel mist. Daarnaast is het risico op teleurstelling, irritatie en frustratie groot omdat ontwikkeling nu eenmaal gepaard gaat met kleine stapjes als onderdeel van het proces. Dat kost tijd, soms veel tijd....

Dergelijke emoties brengen je uit balans en de kans dat je dit op je paard gaat projecteren is groot. Dit verstoord de relatie tussen jullie en houdt jou weg bij je gevoel. Bij negatieve emoties ga je sneller in je hoofd zitten en daar je slechte gevoelens voeden met negatieve gedachten.

Je paard heeft hier helemaal niks aan. Het helpt hem niet, stagneert zijn ontwikkeling en doorbreekt letterlijk het lijntje tussen jullie omdat je op een andere frequentie zit. 

Het proces, het proces laten zijn is al een (leer)proces op zich! Snap je hem nog?! We leven in een maatschappij waarbij ons eerder geleerd is je te focussen op het uiteindelijke einddoel, hetgeen je wilt bereiken en pas dan is het geslaagd...Je doet jezelf hiermee echter wel voor een heel groot gedeelte te kort...Want iedere kleine ontwikkeling is al een stap voorwaarts en dus een reden voor succes! Iets om trots op te zijn, ruimte voor positieve gevoelens en gedachten!

cl 3Paarden kunnen van nature heel gemakkelijk onze werkelijke emoties en intenties oppikken. Waar zou je paard blijer en gelukkiger van worden? Wat zal jullie relatie ten goede komen? Een trainer die blij, trots en dankbaar is met elke milimeter aan ontwikkeling. zodat jullie samen in een opwaartse positieve flow zitten. Of een ruiter waarbij goed nooit goed genoeg is omdat je nu eenmaal nog niet bij het eindresultaat bent. Met het risico dat wanneer dit resultaat bereikt is de betreffende persoon nog altijd ontevreden is, want er zit vaak zo veel meer achter dan slechts het behalen van een bepaald resultaat. 

Ben je slechts tevreden met jezelf en je paard als je met dikke winstpunten en oranje rozetten thuiskomt? Of kun je voldoening halen uit het feit dat je paard steeds rechter, soepeler, losser en sterker wordt, waarbij hij trots en plezier uitstraalt? Je paard heeft behoefte aan een trainer die met hem samenwerkt en leert zien en voelen wanneer er kleine kadootjes zijn, dus een stukje ontwikkeling. Dat al die duizenden kadootjes tezamen jullie bij het uiteindelijke doel brengen, wat dat ook voor jou mag zijn, is slechts een mooie bijkomstigheid. De kracht van het proces heeft zoveel meer te brengen! Dat ik dat heb mogen leren van alle paarden die tot nu toe in mijn leven zijn geweest is het grootste geschenk wat ik ooit van ze heb mogen ontvangen!

carmen10