Hoe bewust ben je eigenlijk van je eigen lijf? En waarom is dat eigenlijk nodig als ruiter en trainer van je paard?

Wanneer we op een paard rijden, dan is het de bedoeling om heel gericht en bewust te leren voelen wat er precies onder je gebeurt. Hoe gebruikt het paard zijn lijf, hoe is zijn verticale en horizontale balans, wat is de beenzetting, wat vind hij moeilijk, waar loopt hij tegenaan. Daarop kun je de oefeningen aanpassen en nieuwe uitdagingen en ontwikkelingen bieden. Wanneer je de juiste vragen stelt en weet wat je wel of niet moet voelen, dan kun je veel informatie ontvangen. Dit kun je vervolgens weer meenemen in de training…

Maar hoe zit het eigenlijk met je eigen lijf? Hoe is jouw balans, coördinatie en romp stabiliteit? Hoe belast jij je eigen lijf? Heb je een voorkeur voor een bepaald been, of kun je 1 heup minder ver naar voren brengen? Belast je bijvoorbeeld beide zitbeenknobbels evenveel als je op een stoel zit? Is dit niet het geval, dan is de kans groot dat dit ook op het paard gebeurt. Die dit dan overigens nog verder kan versterken door zijn eigen scheefheid.

Waar ik met dit artikel eigenlijk naar toe wil, is je bewust maken van het feit dat je niet alleen ruiter of trainer bent op de momenten dat je met je paard bezig bent. Gedurende de hele dag kun je leren hoe je lijf aanvoelt en je bewust worden van de mogelijkheden en valkuilen.

Ook voor ons geldt dat ondersteuning van bijvoorbeeld een osteopaat en sportmasseur noodzakelijk is om volledig recht en in balans te komen. Eventuele blokkades die niet met training en sporten kunnen worden opgelost moeten worden verholpen om ook daadwerkelijk je lichaam correct gelijkmatig te leren belasten.

Onze eigen scheefheid en disbalans zal altijd invloed hebben op het paard. Alleen zitles op het paard gaat je niet helpen dit op te lossen! Wanneer je zelf aan sport doet en leert heel bewust te leren voelen wanneer je waar te veel belast en daarnaast de zwakke punten rustig aan meer ontwikkeld, dan kom je zelf ook steeds meer in balans.

Wanneer je lichaam goed in balans is, kun je nog puurder leren aanvoelen welke scheefheid en disbalans echt volledig van je paard af komt. En hoe slecht het is als je scheef word gebracht door je paard. Wanneer dit niet wordt verholpen kun je maar zo met rugklachten of schouderklachten afstappen door het compenseren.

Ik wil je daarom met dit artikel weer eens wijzen op het feit dat het gewoon noodzakelijk is aan je eigen lijf te werken, wil je je paard en jezelf op de lange termijn gezond houden en vrij van klachten!

Heb je er zin in om hier gericht mee aan de slag te gaan? Via mijn site kun je gratis e-books downloaden ter inspiratie en motivatie! Daarin staan gerichte tips en handvatten die je kunnen helpen. Eentje bevat enkele oefeningen die je vanaf de grond kunt doen om aan jezelf te werken. De ander bevat houding en zit oefeningen voor onder het zadel.