Hoe bewust ben jij van je eigen lichaam?

Naast het ontwikkelen van je paard op mentaal en fysiek vlak, is het niet onbelangrijk ook te werken aan onze eigen ontwikkeling. Zoals ik dat zie is het een 'on going process' wat nooit afgelopen is. Eén van de meest belangrijkste factoren om jezelf te kunnen ontwikkelen is bewustwording.

Bewustzijn wordt omschreven als een subjectieve reflectie op indrukken uit de buitenwereld (weten van wat je ziet, hoort of voelt en daarover kunnen vertellen) of op eigen psychische processen (weten van wat er in je omgaat en daarover kunnen vertellen). Anders gezegd: bewustzijn is een toestand van de geest die gekenmerkt is door een besef van het eigen ik en de omgeving. Het is een onderwerp van studie in de moderne filosofie, psychologie en cognitieve neurowetenschap. (bron: wikipedia)

Om het kort en simpel te zeggen, bewustzijn is alles wat je ervaart. Bewustzijn kunnen we scheiden in dierlijk bewust (zintuiglijke waarnemingen en gevoelens) en menselijke bewust (denken, het verstandelijke). Het dierlijke en het menselijke zijn twee verschillende hersensystemen die samen kunnen werken als het nodig is.

Zodra je op wat voor manier dan ook in contact komt met een paard, dus ook al vanaf het moment dat je de wei in komt gelopen of bij de stal komt, dan is het van belang te leren bewust te zijn van je eigen lichaam en energie. Hoe voelt je lijf, wat straal je uit. Paarden zijn door hun gevoeligheid en doordat ze vluchtdieren zijn meesters in het aanvoelen van jouw energie. Dus tijdens elk contact wat je met dit geweldige dier hebt is het zinvol te leren voelen. Wanneer het extra van belang is, is op het moment dat we met een paard gaan (samen)werken. Onze (vaak onbewuste) spanning kan namelijk veel invloed hebben op het paard. In mijn ogen word dat nog wel eens onderschat door mensen. Zelfs een paard die daarin niet extravert is, kan deze spanning bijvoorbeeld in zijn eigen lichaam overnemen.

Voel je hierover niet schuldig, maar zie het als een manier om jezelf als mens te kunnen ontwikkelen naar een hoger niveau. Bewuster in het leven staan, meer in het moment, waarde hechten aan de juiste dingen die er echt toe doen. Je zal er zonder meer veel gelukkiger van worden!
ban7

Terug naar de titel van dit artikel. Het bewust worden van hoe jouw lichaam aanvoelt. Ik wil je die vraag stellen omdat ik je wil prikkelen jezelf er meer aan te gaan wennen hoe jouw lichaam aanvoelt. Als we op het paard zitten, of tijdens het longeren of werk aan de hand, dan is het bewust worden van onze eigen lichaam noodzakelijk. Alleen om dat heel goed en intens te kunnen voelen, zul je dat veel moeten oefenen en blijven oefenen! Als je dat echter alleen maar oefent terwijl je met je paard bezig bent en daarnaast ook nog andere aspecten hebt om op te letten, dan word het lastig om echt volledig geconcentreerd te voelen.

Mijn tip voor jou is om meerdere momenten op de dag bewust te gaan voelen hoe jouw lichaam aanvoelt. Hoe zit ik, hoe verdeel ik mijn gewicht, is er ruimte tussen mijn wervels, zijn mijn schouders los, hoe is mijn ademhaling, kan ik mijn voeten voelen? Al dat soort punten zullen je helpen je lichaam goed te leren kennen en weten waar jouw aandachtspunten liggen, zodat je daar aan kan werken. Belangrijk is wel dat je probeert om tijdens het voelen volledig in het hier nu te zijn. Dus niet proberen te voelen en ondertussen in gedachten bezig zijn met iets anders. Je leren richten en focussen zijn zinvolle technieken die je op deze manier kan ontwikkelen en dat heeft echt alleen maar voordelen als je met je paard aan het werk gaat! Oefening baart kunst!

Misschien is het in eerste instantie niet zo jouw ding, maar ik daag je uit het toch eens te gaan proberen om te kijken wat het voor effect heeft op de training. Geen tijd? Dat is het slechtste excuus! Er zijn tal van momenten op een dag dat je even een minuutje stil kan staan bij je zelf. Tijdens dagelijks activiteiten bijvoorbeeld (koken, stofzuigen, auto rijden, sporten). Je hoeft niet perse stil te staan of te liggen. Als je maar wel probeert je alleen maar te richten op het voelen en dus niet te denken!

Ik wens je heel veel succes !

ban8