Waar gaat het laterale evenwicht precies over?
Het laterale evenwicht gaat over de ongelijke spierspanning tussen links en rechts. Deze is eigenlijk in elke paardenlichaam aanwezig en veroorzaakt ongelijkheid het lichaam. Deze ongelijkheid beïnvloed sterk het verticale evenwicht en om die reden zijn deze twee dan ook alles bepalend voor de mate waarop we het gewicht over de vier benen gelijkmatig kunnen verdelen en verplaatsen.
Laterale disbalans herken je o.a. aan de volgende kenmerken:
ongelijkheid in de mate van stelling en buiging
ongelijkheid in de zijgangen
Al deze punten worden beïnvloed door de aanwezige spierspanning in het lichaam. Willen we het laterale evenwicht verbeteren, dan willen we dus de ongelijke spierspanning verbeteren. Symmetrie in de bespiering. Zowel qua aanspanning (het verkorten) als ontspanning (het verlengen, stretchen)’.
Wanneer we naar de natuurlijke scheefheid kijken dan zien we duidelijk dat een linksgebogen paard links spieren heeft die korter, sterker en stijver zijn en rechts lang, slap en soepel.
Ongelijke spierspanning heeft niet alleen direct invloed op het verticale evenwicht, het draagt ook bij aan de wijze waarop het paard zadel en ruiter draagt (scheef of recht) en de stand van het bekken (dus ook de inwerking van de achterbenen). Vergeet hierbij niet dat de buikspieren eveneens vaak asymmetrisch zijn en aangezien die de slingerwerking van het achterbeen beïnvloeden is het symmetrisch ontwikkelen ervan noodzakelijk.
Alvorens we überhaupt aan verzameling gaan denken is het dus van belang orde op zaken te stellen om te voorkomen dat je paard tijdens de verzameling met 1 achterbeen 30% meer werk doet t.o.v. het andere achterbeen. Dit zal hoe dan ook op den duur voor problemen gaan zorgen.
Het laterale evenwicht verbeteren doe je bij uitstek middels zijgangen en zijdelingse rek- en strekoefeningen. Het zijdelingse stretch effect maakt de spierspanning gelijkmatig, waardoor de energie vanuit de achterhand evenredig naar voren toe door kan stromen. Je paard zal dan gemakkelijk 100% gelijke aanleuning nemen en elke cm. naar voren en naar beneden toe volgen.
Zijgangen hebben eveneens een gymnastiserend en versterkend effect op de spieren. Daarnaast dragen ze enorm bij aan het ontwikkelen van de symmetrie in de achterhand bespiering en de draagkracht van de achterbenen.
Om het laterale evenwicht te verbeteren zal je dus je paard (veel) kunnen gymnastiseren middels zijgangen en zijdelings stretchtechnieken.
Paarden die lateraal matig ontwikkeld zijn hebben vaak balans problemen, zijn onprettig of ongelijk in de aanleuning, stijf, onrustig, gespannen in de rug, kruipen achter de loodlijn en maken tactfouten.
Herken je je paard hierin? Heb je reeds de weg bewandeld naar de osteopaat? Is de tandarts geweest? Je zadel gecheckt? Sluit alle opties uit en als er dan geen of te weinig verbetering is, neem dan je training eens kritisch onder de loep ????