Live for the moment...

Leven in het moment, in het hier en nu, puur en alleen maar zijn. Wat heeft deze spirituele invalshoek te maken met paarden en het trainen van paarden. Eerlijk gezegd heeft het alles met elkaar te maken in mijn ogen. Ik zal je in dit artikel precies uitleggen waarom ik dat vind en ik wil je tegelijkertijd wat tips mee geven om bewuster in het moment te leren zijn, tijdens de omgang met je paard en misschien wel in je hele leven!!Voor sommige zou het 'alleen maar zijn' al een reeds bekend onderwerp zijn, maar voor andere wellicht nog niet.

da1

Ik wil daarom beginnen met uit te leggen wat het betekend om in het hier en nu te zijn en waarom het zo waardevol is. Leven in het hier en nu is leven met aandacht. Dat wil zeggen dat je bewust aanwezig bent bij dat wat je ervaart en doet in het nu, zonder te oordelen met je gedachten. Het wil zeggen dat je heel bewust voelt in het moment, veel meer aanspraak maakt op je zintuigen, zonder daarbij gedachten te hebben.Feitelijk kunnen onze hersenen 2 dingen, denken en voelen. Het meerendeel van de dag zijn we aan het denken, soms schakelen we even tussen denken voelen, maar dieren en vooral paarden zijn altijd alleen maar aan het voelen en reageren secundair op prikkels in het moment zonder daar over te oordelen.

Wij mensen hebben snel de gewoonte altijd ergens direct een oordeel over te hebben. Je daarvan bewust worden en dat loslaten is om te beginnen al een hele uitdaging en tegelijkertijd onze grootste valkuil! Even terug naar de paarden. Als zij in het moment leven en wij voornamelijk niet, zitten we dan wel op dezelfde frequentie? Nou uhm, niet dus! En dat is precies de reden van dit artikel. Je daar bewust van maken, zodat het contact met je paard van een veel intenser niveau kan worden en jij als mens veel meer liefde en rust kan gaan leren ervaren.

Als je bij je paard bent en je zit steeds in je hoofd, verzonken in je gedachten, dan ga je voorbij aan het moment en het wezenlijk 1 zijn met je paard. Vooral tijdens de training kan dit een enorme missende factor zijn. Zowel vanaf de grond als in het zadel. Maar met name tijdens het rijden omdat je dan echt pure eenheid kan vormen met je paard.De Atletische Rijkunst heeft uiteraard een technische invalshoek m.b.t. de oefeningen, maar is een en al leren werken op gevoel met je paard. En dat stukje hebben de paarden mij geleerd en daarin word ik nog iedere dag bijgeschoold! Zij zijn echt mijn beste leermeesters.

app1

Vraag jezelfs eens af als je met je paard bezig bent. Ben ik er wel echt? Of ben ik nog bezig met die deadline op het werk van morgen, of de boodschappen die nog gedaan moeten worden. Of ervaar ik angst jegens mijn paard door iets wat in het verleden is gebeurt? Met andere woorden, leef ik in het verleden, heden of de toekomst. En in het moment wil echt zeggen dat je je volledige aandacht en focus hebt op dat gene waar je op dat moment mee bezig bent. Want je kan voor je gevoel ook in het moment bezig zijn om een ander te laten zien hoe goed jij bezig bent, maar dan ben je dus niet volledig gericht op waar jezelf mee bezig bent, maar op het oordeel van de ander. Of de bevestiging die je zoekt van de ander.

Je kan je voorstellen dat het voor een paard die al die gedachten en oordelen niet heeft, best verwarrend en frustrerend is als jij steeds op een andere frequentie zit. Je paard heeft je al tal van signalen gegeven die jij allemaal hebt gemist omdat je niet volledig in het hier en nu aan het voelen was. Het is ook geen schande, want zo is onze maatschappij nu eenmaal geworden. Alleen is het misschien wel tijd dat we weer wat meer terug gaan naar onze natuurlijke aard, omdat we onszelf kunnen verliezen in onze gedachten en meningen. We gaan aan zoveel voorbij en doen onszelf echt te kort door dat diepere stuk in onszelf niet aan te spreken. Je vind daar zoveel rust en liefde.

Jacado

Paarden zijn de perfecte leermeersters om ons hierbij te helpen. Althans dat kan ik uit eigen ervaring met je delen. Ook ikzelf heb moeten leren om in het moment te zijn. Tijdens de training gaat het nu vanzelf en die lijn probeer ik steeds meer door te trekken naar mijn dagelijks leven. Het heeft mij in ieder geval veel meer rust, liefde en een intens gevoel van geluk leren ervaren. En niet het geluk willen halen uit materiele zaken, maar juist uit die kleine momentjes die het er toe doen. Het heeft mijn leven zeker verrijkt!

Wat brengt je weer terug in het moment?

Het is natuurlijk makkelijker gezegd dan gedaan, want er worden de hele dag gedachten je hoofd door gelanceerd dus hoe kan je dit stopzetten? Ik kan je vast vertellen dat je dit waarschijnlijk niet gelijk makkelijk lukt. Het is uiteraard een proces, want stil leren zijn en alleen maar voelen kan ongewennig zijn en dan worden we alweer snel de slaaf van onze gedachten. Je zal voor jezelf op zoek moeten gaan naar een manier die jou helpt om je hoofd leeg te maken. Misschien zelfs al voor je naar je paard toe gaat of met hem aan de slag gaat. Als jouw hoofd nog helemaal vol zit, dan kan dit effect hebben op je paard. Zeker gevoelige paarden reageren hier sterk op. Wat kan helpen is iedere keer als er een gedachten komt, ga je met je aandacht heel bewust naar je ademhaling toe en laat je de gedachten met je ademhaling mee naar buiten gaan. Het gaat erom dat je de gedachten laat afvloeien zonder er iets meer te doen en erover te oordelen. Probeer je te richten op wat je voelt, ziet, ruikt en ervaart. Spreek al je zintuigen aan en schakel je gedachten uit. Voor de een zal dit gemakkelijk gaan, voor de ander word het een hele uitdaging. Maar ik kan je verzekeren dat als je jezelf de tijd gunt dit te ontwikkelen dat je leven erdoor kan veranderen! Het contact met je paard zal van een veel intenser en dieper niveau worden en je zal veel meer 1 worden tijdens de training. Ik wens je heel veel succes met deze nieuwe uitdaging en vind het leuk om te horen hoe je dit vergaat!

Misschien een mooi voornemen voor 2014, LIVE FOR THE MOMENT!!!

Meisje1