Verdedig je ruimte

eigen ruimte

We hebben allemaal onze persoonlijke ruimte om ons heen.

Als je met paarden omgaat is het ontzettend belangrijk om jezelf bewust te zijn van deze persoonlijke ruimte en indien nodig je persoonlijke ruimte neer te zetten of te vergroten. Voor mensen die dit lastig vinden geldt, dat als zij dit leren met paarden het vaak ook beter lukt met mensen!

Wanneer je paarden in een kudde observeert en je ziet bijvoorbeeld dat 2 paarden op een bepaald moment volledig in elkaars ruimte zijn en elkaar aan het kriebelen zijn, maar op een volgend moment kan dit heel anders zijn als er bijvoorbeeld voer gebracht word. Het paard hoger in rang maakt plotseling zijn persoonlijke ruimte een paar meter groter en tollereert het andere paard ineens niet meer in een straal van een paar meter.

Het paard lager in rang zal altijd meer respect opbrengen voor de ruimte van een paard hoger in rang.

Voor veulens is het heel belangrijk dat zij van jongs af aan leren om respect te hebben voor de ruimte van de mens. Door met soortgenoten op te groeien leert het veulen het principe hiervan kennen, maar als wij mensen ons hier niet bewust van zijn, dan neemt het veulen al snel te veel onze ruimte in.

Hieronder noem ik enkele aandachtspunten waar ikzelf op let:

- Ik let altijd op de energie die Dancer uitstraalt als ze in mijn richting komt. Is haar energie kalm, zacht en rustig dan mag ze me naderen tot ongeveer de onderstaande afbeelding. Als ze laat zien respect te hebben voor mijn ruimte, nodig ik haar uit om verder mijn ruimte in te komen, of ga ik haar ruimte in.

eigen ruimte2

- Als Dancer in een jolige bui is en lekker aan het rennen is, dan maak ik mijn persoonlijke ruimte groter. Dit heeft alles te maken met veiligheid. Veulentjes zijn lekker imulsief en speels en voor je het weet zitten ze boven op je of trappen ze even speels opzij. Ze mag zo gek doen als ze wilt, maar wel op gepaste afstand en met respect.

eigen ruimte3

- Als er respect is voor mijn ruimte dan is het geen probleem om ook in elkaars ruimte te zijn. Dat is juist heel plezierig en de voorwaarde om verder te werken aan meer vertrouwen en het ontwikkelen van een band. Ik blijf alleen altijd gezond alert op de kleine testjes of signalen die mogelijk vragen om een reactie.

eigen ruimte1

Het respect hebben voor je ruimte geldt niet alleen voor een veulen, maar voor ieder paard. Het zorgt voor een stuk veiligheid en vertrouwen omdat je werkt aan een stabiele rangorde. Blijf jezelf hiervan bewust! Samen met het principe wie wijkt voor wie heb je dan 2 van de belangrijkste skills die je nodig hebt om een evenwichtige en stabiele relatie op te bouwen.

Vuistregel is wel altijd dat je eigen energie goed moet zijn en dat je niet reageert vanuit irritatie, frustratie of boosheid. Dat zijn voor een paard tekenen van emotionele zwakte. Je leiderschap hangt dan dus aan een zijden draadje!