De lange rugspier
De lange rugspier van het paard is de krachtigste en meest essentiële bewegingsspier van het paardenlichaam, en heeft daardoor een bepalende invloed op elke stap die het paard zet. Deze spier is niet bedoeld om het lichaam in een vaste houding te ondersteunen, maar juist om een vloeiende dynamiek te creëren. De lange rugspier speelt een centrale rol in het doorgeven van de energie en kracht van de achterhand naar de voorhand. In tegenstelling tot houdingspieren werkt deze spier reflexmatig, waardoor je het paard niet kunt dwingen deze spier te ontspannen. Wat je wél kunt doen, is de juiste omstandigheden creëren zodat het paard zijn rugspier kan en durft te ontspannen.
Hierin speelt de natuurlijke scheefheid van het paard een grote rol. Door asymmetrie in het lichaam verschuift het verticale evenwicht, waardoor één voorbeen meer gewicht draagt. Dit zorgt voor onbalans die het paard moet compenseren. Hoewel paarden prima met hun natuurlijke scheefheid kunnen omgaan, ontstaat er een probleem wanneer we hen vragen arbeid te verrichten die niet natuurlijk voor hen is. Of het nu gaat om buitenritten, mennen, dressuur, springsport, of horsemanship, onze invloed op hun balans en beweging leidt vaak tot complicaties.
Helaas is niet iedereen zich hiervan bewust, wat kan leiden tot ernstige gevolgen. Veel paarden ondervinden de gevolgen van onbedoelde fouten tijdens hun training, vaak met tragische resultaten.
Belangrijkste feiten over de lange rugspier:
- De lange rugspier loopt van de halswervels tot aan het heiligbeen. Op de afbeelding hiernaast is te zien hoe deze spier het hele paardenlichaam met elkaar verbindt.
- De lange rugspier is de sterkste en belangrijkste bewegingsspier in het paardenlichaam.
- Wanneer een paard uit balans is, reageert de lange rugspier automatisch om deze onbalans te compenseren. Je zou kunnen zeggen dat de lange rugspier vooral reflexmatig reageert, met name op onbalans. Deze spier helpt hiermee voorkomen dat het paard (om)valt als gevolg van deze onbalans.
- Als een paard zijn lange rugspier aanspant, trekt hij automatisch zijn hoofd en hals omhoog, omdat deze spier vastzit aan de halswervels. Hetzelfde gebeurt bij het heiligbeen: als de lange rugspier niet kan ontspannen, trekt deze spier als het ware aan het heiligbeen en beïnvloedt daarmee ook het bekken. Hierdoor kan de onderrug sneller hol trekken, wat de bekende 'dip' achter het zadel veroorzaakt.
- Ontspant een paard de lange rugspier wel, dan ontstaat vanzelf de voorwaarts-neerwaartse tendens en laat het paard zijn hoofd en hals zakken.
- Het verschil tussen een ontspannen en een gespannen lange rugspier is als het verschil tussen bewegen mét of zonder schokdempers.
Beweegt jouw paard mét of zónder schokdempers?
Doe nu de GRATIS ANALYSE
Wil je weten of jouw paard zijn rug optimaal gebruikt tijdens de training? En ontdekken hoe het is als je paard vanzelf nageeft?
Kom er nu achter dankzij deze exclusieve, gratis analyse! Ontdek onder andere of je paard beweegt met de juiste schokdemping en ontvang direct oefeningen die een wereld van verschil opleveren in het lichaamsgebruik van je paard.