De ontspanningsoefening

 

De ontspanningsoefening helpt het lichaam overtollige spanningen los te laten, brengt het in homeostase en activeert het zelfherstellende vermogen. 

Wat houdt deze oefening exact in?

De ontspanningsoefening is een diepgaande ervaring die moeilijk in woorden te vangen is. Om toch een antwoord te geven: het helpt om overtollige spanning en stress in het lichaam op te sporen, op te lossen en het zelfherstellend vermogen te activeren. Hierdoor kan er spanning losgelaten worden, zodat het lichaam weer (meer) in balans komt. Deze oefening bevorderd de homeostase door ervoor te zorgen dat spanning en stress het lichaam niet meer in de weg zitten.

Deze oefening leert je precies voelen waar je paard nog spanning vasthoudt. Dankzij de techniek van de ontspanningsoefening kun je deze spanning laagje voor laagje samen met je paard oplossen.

De ontspanningsoefening vindt plaats in stilstand. Juist doordat je paard niet beweegt, kun je extra goed voelen waar het lichaam spanning vasthoudt en compenseert.

Naarmate je meer vertrouwd raakt met deze oefening, leer je beter voelen en worden de resultaten steeds diepgaander.

 

Wat is homeostase

Homeostase is het vermogen van je lichaam om een stabiel en evenwichtig intern milieu te behouden, ondanks veranderingen in de omgeving. Het zorgt ervoor dat belangrijke functies, zoals temperatuur en vochtbalans, in de juiste balans blijven.

In kindertaal: Homeostase is als een slimme machine in je lichaam die altijd controleert of alles goed gaat. Als je het te warm hebt, zorgt je lichaam ervoor dat je gaat zweten om af te koelen. Als je dorst hebt, krijg je de neiging om te drinken. Het helpt je om je goed te voelen en gezond te blijven.

Stress kan deze balans ernstig verstoren. Wanneer je gestrest bent, maakt je lichaam stresshormonen aan die je hartslag verhogen, je bloeddruk laten stijgen, en je ademhaling versnellen. Dit kan je interne balans uit evenwicht brengen en leiden tot gezondheidsproblemen als stress langdurig aanhoudt. Het is belangrijk om manieren te vinden om stress te verminderen om het lichaam gezond te houden.

In homeostase is er ruimte om te herstellen, te ontspannen en tot rust te komen. Het zelfgenezend vermogen van het lichaam komt beter tot zijn recht. 

Waar kan je de ontspanningsoefening allemaal voor gebruiken?

De ontspanningsoefening is een waardevolle aanvulling voor tijdens verschillende situaties. Ten eerste heeft deze oefening een sterk fysiek effect: het verbetert de symmetrie in de bespiering van je paard, wat zowel het verticale als laterale evenwicht bevordert en daardoor ook het horizontale evenwicht positief beinvloed

Door stelling toe te voegen, kun je een effect vergelijkbaar met een duostretch bereiken, wat extra invloed heeft op de onderrug van je paard. De combinatie van zijdelingse en neerwaartse stretch werkt diep door tot aan het heiligbeen, wat een krachtig gymnastiserend effect heeft op het lichaam.

Het trainingstechnische aspect van deze oefening komt vooral naar voren in halt. Je paard ontwikkelt een correcte nageeflijkheid en kan de hand volgen naar alle vier de niveaus van aanleuning. Ook zal het paard niet tegen de hand komen bij het verhogen van de hoofd-halshouding.

Samengevat biedt deze oefening op trainingstechnischvlak het volgende:

  • Ontspanning en verbinding in stilstand
  • De vier levels van aanleuning in stilstand
  • Het paard maakt zowel recht als in stelling perfect gelijke aanleuning met de hand

Deze oefening helpt je paard om zijn focus van de buitenwereld naar zijn binnenwereld te verplaatse en een diepe, meditatieve staat van zijn te bereiken. Dit kan bijzonder nuttig zijn in situaties waarin je paard spanning of angst ervaart, zoals:

  • In en rondom de trailer en het laadproces
  • Verlatingsangst
  • Opstapproblemen
  • Angst of stress in de rijbaan
  • Omgaan met spannende prikkels
  • Beleren
  • Buitenritten en andere terreinen
  • Etc.

Eigenlijk is er geen situatie waarin deze oefening niet waardevol kan zijn. De ontspanningsoefening heeft zowel mentale als fysieke voordelen voor je paard. Mensen die deze oefening regelmatig toepassen merken vaak dat ze zelf ook rustiger worden en samen met hun paard in een harmonieuze 'bubbel' terechtkomen.

Tonise was het paard dat bij toeval de oefening op Monique’s pad bracht. Deze superlieve, gevoelige merrie had moeite om haar spanning in sommige situaties los te laten. Voor een buitenstaander leek ze braaf en kalm, maar Monique voelde de onderliggende spanning.

Op een dag besloot Monique intuïtief een oefening toe te passen die ze al kende uit de Atletische Rijkunst, maar tot dan toe alleen in beweging had gebruikt. Tot haar verbazing en ontroering zag ze onmiddellijk resultaat: Tonise werd zachter en begon haar spanning los te laten.

Verbluft door deze ontdekking begon Monique de oefening ook toe te passen bij haar andere paarden, trainingspaarden en de paarden van haar lesklanten. Haar enthousiasme groeide met elke nieuwe ervaring, en haar passie en toewijding voor deze waardevolle oefening namen steeds meer toe.

Bekijk de onderstaande video's en ontdek deze waardevolle oefening die elke paardeneigenaar zou moeten beheersen. Deze oefening verlicht niet alleen mentale en fysieke spanning, maar stelt je ook in staat om beter te voelen waar jouw paard spanning vasthoudt. Een juiste uitvoering is alleen mogelijk wanneer je de oefening vanuit je gevoel benadert. Daarom helpt deze oefening om de stap te zetten van contact naar verbinding.

Hier zie je hoe de ontspanningsoefening bijdraagt aan het verzachten van trauma's en fysieke spanningen.

"Door de ontspanningsoefening te gebruiken, verdwijnt de ruis en groeit de verbinding tussen jou en je paard."

Wat anderen ervaren:

Ik heb eigenlijk hele mooie ervaringen met mijn pony. Hij is net onder het zadel. Met deze  pony heb ik ook de ontspanningsoefening gedaan. 

Aanvankelijk was hij wat ongedurig en happerig. Maar inmiddels is het zo mooi om te zien dat in de rustmomenten in de training deze ontspanning zo makkelijk op te zoeken is. Laatst bij de hoefsmid, leek hij ook even spanning op te bouwen. Ik ben de ontspanning weer op gaan zoeken en dat ging heel gemakkelijk. Het was ook meteen goed. Echt  prachtig om te zien

Maureen Ruijsch

Nu ben ikzelf bezig met de opleiding Coachen met het zenuwstelsel, dus voor mij is dit stukje een supermooie en gave aanvulling. Want tijdens de ontspanningsoefening gebeurt er bij mij ook van alles. Je komt jezelf tegen. Een stukje ongeduld, wij als mens vinden dat het altijd sneller kan. We hebben overal een oordeel over, hij doet het vast daarom, of daarom. Nu probeer ik zonder oordeel te zijn, en dat helpt mij ook.

Thea van Santen

M'n merrie is normaal gesproken erg afwezig en niet direct op me gefocused.

Ik heb haar nu een paar maanden en ik ben dus nog bezig met de verbinding met haar aan te gaan. Ook is ze erg onzeker en schrikt snel.

Op de ontspanningsoefening reageert ze daarentegen enorm goed. Ze laat haar hoofd makkelijk zakken en ontspant volledig. Dit uit ze door te gapen en te kauwen en te likken. Ze vind het duidelijk fijn om zo zen te zijn. Zodra ze even afgeleid wordt, hervindt ze de rust weer heel makkelijk en zakt weer weg in het ontspannen moment.

Patty Tenge