Ontspanning is de sleutel tot een fysiek en mentaal gezond en tevreden paard.

Ontspanning hangt nauw samen met de mentale en fysieke gesteldheid van je paard. Kan hij fysiek ontspannen of houdt zijn lichaam ergens spanning vast? Is het paard voldoende in balans om zijn lichaam te ontspannen? En is het paard in staat om omgevingsfactoren los te laten en intern aanwezig te zijn, zowel bij zichzelf als bij jou?

Leer precies herkennen en voelen waar het lichaam spanning vasthoud en transformeer dit zodat er automatisch meer flow en verbinding kan ontstaan. 

Wat is ontspanning?

Ontspanning gaat over de toestand waarin lichaam en geest volledig tot rust komen. Dit uit zich in een soepel en ontspannen lichaam, een kalme geest, en een harmonieuze verbinding met de mens. Het paard beweegt soepel, heeft een rustige gezichtsuitdrukking, een ontspannen staart, en kan zich volledig concentreren zonder spanning of angst.

Ontspanning is een staat waarin homeostase plaats kan vinden.

Hoe herken je ontspanning?

Ontspanning bij een paard is een combinatie van zowel zijn mentale als fysieke toestand. Een ontspannen paard vertoont een rustige en zachte uitstraling tijdens de training. Dit uit zich in een ontspannen gezichtsuitdrukking zonder spanningssignalen rondom de mond, oren en ogen, een rustige staart die ritmisch meebeweegt met de beweging, gebalanceerde bewegingen en soepele, niet-verkrampte spieren. De bovenlijn is zacht, ontspannen en verend. Het paard beweegt moeiteloos met de voorwaarts neerwaartse tendens. 

Mentale ontspanning is minstens zo belangrijk; een mentaal ontspannen paard is kalm, geconcentreerd, gecentreerd en kan zich volledig richten op zichzelf, jou en de training zonder steeds afgeleid te worden door externe prikkels. Dit helpt het paard om sneller en effectiever te leren en maakt het paard ontvankelijker. 

Een ontspannen paard beweegt moeiteloos voorwaarts neerwaarts en kan soepel en in balans bewegen in alle vier de levels van aanleuning. Het paard is intern aanwezig bij zichzelf en bij jou. Wanneer iets in de omgeving zijn aandacht trekt, kan het paard snel zijn focus weer terug naar zichzelf brengen en eventuele spanning loslaten.

Daarnaast is het nuttig om te herkennen dat onvoldoende ontspanning zich kan uiten in stijfheid en strakheid, een gespannen staart, en een gespannen gezichts(uitdrukking).

Welke voorwaarden zijn noodzakelijk om ontspanning mogelijk te maken?

De belangrijkste voorwaarde voor ontspanning is balans. Zolang het lichaam niet in evenwicht is, moet het paard deze disbalans compenseren, wat spanning veroorzaakt die zowel mentaal als fysiek doorvloeit in alle aspecten van zijn beweging en staat van zijn.

Een andere cruciale factor is souplesse en symmetrie in de bespiering. Verhoogde of ongelijke spierspanning kan de ontspanning behoorlijk belemmeren.

Daarnaast is vertrouwen essentieel: vertrouwen in zichzelf, zijn lichaam en de trainer/ruiter.

Deze elementen—balans, souplesse, symmetrie, en vertrouwen—vormen de kern van ontspanning, waarop alle andere aspecten zijn gebaseerd.

Wat is de connectie tussen ontspanning en de lange rugspier

Deze twee aspecten zijn nauw met elkaar verbonden. Het zal je waarschijnlijk niet zijn ontgaan dat de Atletische Rijkunst een unieke visie en benadering heeft op dit gebied. Er is een belangrijke connectie tussen de lange rugspier en de ontspanning van lichaam en geest. Bekijk verderop op deze pagina enkele interessante video's die dit verder toelichten.

Kort gezegd, hoe beter het paard zijn lange rugspier kan ontspannen, hoe dieper en verder hij zichzelf kan ontspannen. Aangezien de lange rugspier het hele paard met elkaar verbindt, van het heiligbeen tot de halswervels, heeft een correcte ontspanning van deze spier directe invloed op de hoofd halshouding en de werking van de achterhand.

Dankzij deze diepgaande ontspanning ontstaat er ook mentale rust. Paarden die tijdens de training stress en onrust ervaren, laten direct een ander gedrag zien zodra ze de lange rugspier volledig kunnen ontspannen. Het blijft telkens weer wonderlijk om te zien hoeveel dit paarden brengt. 

Flegmatieke paarden ervaren meer plezier om te bewegen, worden actiever en openen zich mentaal.

Extraverte paarden vinden meer innerlijke rust, zowel in zichzelf als tijdens de training.


De ontspanningsoefening

Het pareltje van de Atletische Rijkunst

 

Het is bijna onmogelijk om niet verliefd te worden op deze oefening. Dankzij deze ontspanningstechniek kun je vanaf nu je paard in elke situatie helpen om spanning en ruis los te laten, waardoor er ruimte ontstaat voor homeostase. Door in stilstand overtollige spanningen in de lange rugspier los te maken, kan het paard zich steeds verder aan de voorkant verlengen. 

Hierbij gebruiken we absoluut geen neerwaartse druk achter de oren; we werken uitsluitend vanuit de rug, met als resultaat een maximale stretch en verlenging van de bovenlijn. Naast de voorwaarts-neerwaartse stretch passen we ook laterale stretches toe om diepere spanningen in de gehele bovenlijn te verlichten en op te lossen. 

Dankzij verschillende interne chemische processen en reacties op deze ontspanning zal het paard mentaal in een diepe staat van rust komen, vergelijkbaar met een meditatieve trance.

Ontspanning in beweging

Ontspanning in beweging is iets anders dan ontspanning in stilstand. Hoewel beide los van elkaar staan, vullen ze elkaar ook aan. Het is belangrijk om te beseffen dat het creëren van balans in beweging, zodat er evenwicht kan ontstaan, een uitdagend proces is voor een groot, sterk en zwaar dier zoals een paard.

De inwerking van bepaalde natuurwetten heeft een krachtige invloed op het lichaam van het paard, en deze mag niet onderschat worden. Hoe hoger het tempo, hoe intenser deze invloed op het lichaam.

Het kan overweldigend lijken om zo’n groot en krachtig dier op eenvoudige wijze te balanceren, maar wist je dat dit eigenlijk relatief eenvoudig is wanneer je de juiste techniek toepast? Een paard heeft namelijk zijn eigen balansmechanisme, en door dit in te zetten kun je op een voor het paard logische, begrijpelijke en eenvoudige manier invloed uitoefenen. Benieuwd naar de eerste stap om balans te beïnvloeden en welk natuurlijk balansmechanisme hierbij helpt?

''Ik had nooit verwacht dat het zo eenvoudig zou zijn om een paard in balans te rijden.

Waarom wordt het allemaal zo ingewikkeld gemaakt?

Ik rij al vanaf mijn zesde en worstel hier al jaren mee.  Totdat ik van Monique leerde hoe simpel het kan zijn. '' 

Marjolein en Roos

      Doe de GRATIS analyse

 

Wil je weten of jouw paard zijn rug optimaal gebruikt tijdens de training? En ontdekken hoe het is als je paard vanzelf nageeft?


Kom er nu achter dankzij deze exclusieve, gratis analyse! Ontdek onder andere of je paard beweegt met de juiste schokdemping en ontvang direct oefeningen die een wereld van verschil opleveren in het lichaamsgebruik van je paard.