Hoefkatrolontsteking, wat nu?
De diagnose hoefkatrolontsteking kan als een zware klap aankomen, maar het betekent niet persé dat het einde in zicht is voor je paard. Het is essentieel om je goed te verdiepen in wat je kunt doen om de situatie te stabiliseren en je paard te ondersteunen. Van daaruit kun je ontdekken welke mogelijkheden er zijn voor verder herstel.
In dit artikel delen we belangrijke inzichten die je helpen te begrijpen wat deze diagnose precies inhoudt en welke factoren kunnen bijdragen aan deze overbelasting. Daarnaast ontvang je concrete tips om jullie te helpen de eerste stappen richting herstel te zetten.
Heb je een paard met hoefkatrolontsteking?
Hier zijn enkele tips die jullie kunnen helpen:
- Ondersteuning osteopaat, chiropractor en/of fysio: Bij het herstel van hoefkatrolontsteking is de betrokkenheid van een osteopaat, fysiotherapeut of chiropractor essentieel. Deze professionals bieden een holistische benadering door het hele lichaam van het paard te behandelen en te ondersteunen. Ze spelen een onmisbare rol in het revalidatieproces en de opbouwfase, waarbij ze het paard helpen herstellen van compensaties en fysieke spanning. Het is belangrijk om een therapeut te kiezen die breed is opgeleid en meerdere behandelmethoden kan toepassen. Laat deze professional ten minste een jaar lang om de 6 à 8 weken komen om je paard te behandelen en te monitoren. Zo kun je goed volgen hoe het lichaam reageert en of er nog compensaties zijn. Dit helpt je ook om realistische verwachtingen te hebben over de verdere revalidatie, zoals de haalbaarheid van rijden of wanneer het beter is om alleen door te gaan met training vanaf de grond.
-
Voeding en supplementen: Zorg voor een uitgebalanceerd dieet dat de gezondheid van botten en pezen extra ondersteunt. Overweeg het toevoegen van (natuurlijk) ontstekingsremmende supplementen, of specifieke gewrichtssupplementen zoals glucosamine en chondroïtine. Er zijn ook goede ervaringen met bereklauw, curcumine, wilg en kruidnagel. Overleg altijd met een holistisch dierenarts wat in jullie situatie verstandig is om te doen.
-
Hoefverzorging: Regelmatige en deskundige hoefverzorging is cruciaal. Bespreek met je hoefbekapper of dierenarts welke aanpassingen in het bekappen kunnen helpen om de belasting op het straalbeen te verminderen. Voorkom grote veranderingen in de hoefstand door eventueel te leren hoe je zelf een beetje onderhoud kunt plegen aan de hoeven, zodat je paard niet te grote veranderingen ondergaat na een bekapbeurt. Wekelijks een stukje hoefverzorging kan dit helpen voorkomen. Vermijd hoefijzers, omdat deze de doorbloeding beperken en het herstel kunnen vertragen. Staat je paard op ijzers? Overweeg deze te laten verwijderen, zodat het hoefmechanisme optimaal kan functioneren en de doorbloeding niet wordt gehinderd, wat het herstelproces ten goede komt.
-
Bodemkwaliteit: Zorg ervoor dat de ondergrond waarop je paard beweegt geschikt is. Te harde, te zachte of ongelijke bodems kunnen extra druk uitoefenen op de hoeven en de revalidatie bemoeilijken. Zorg ervoor dat je paard altijd voldoende bewegingsvrijheid heeft, bij voorkeur 24/7. Een goede doorbloeding is essentieel voor herstel.
-
Hydrotherapie: Als het mogelijk is, overweeg dan hydrotherapie (bijvoorbeeld stappen in water of zwemmen) om het herstel te ondersteunen. Dit kan helpen de spieren en gewrichten zonder extra belasting te versterken.
-
Shockwave- of lasertherapie: Sommige paarden kunnen baat hebben bij shockwave- of lasertherapie om de doorbloeding te verbeteren en het herstel te versnellen.
-
Controle op pijnmanagement: Werk nauw samen met een dierenarts om ervoor te zorgen dat je paard tijdens het herstel geen onnodige pijn lijdt. Bespreek opties voor pijnbestrijding of ontstekingsremmers, indien nodig.
-
Geduld en rust: Geef je paard voldoende rust, vooral in de vroege stadia van het herstel. Overhaasten van het proces kan leiden tot terugval en verdere schade.
Op welke manieren kan training het herstelproces van je paard ondersteunen?
- Gebruik oefeningen in stilstand om de balans en souplesse van je paard te verbeteren, zoals de ontspanningsoefening van de Atletische Rijkunst en statische stretchoefeningen. Overleg altijd eerst met een professional voordat je actie onderneemt. Zoek deskundige hulp en begeleiding om te voorkomen dat je onbedoeld iets doet wat de situatie kan verergeren. Goede begeleiding is essentieel om de juiste stappen te zetten voor het welzijn van je paard.
- Verdiep je in de natuurlijke scheefheid van je paard en werk actief aan het corrigeren hiervan. Begin de revalidatietraining áltijd vanaf de grond en indien nodig in stap. Zoek professionele hulp en ondersteuning om jullie hierbij te ondersteunen.
- Houd rekening met een revalidatieperiode die enkele maanden tot zelfs meerdere jaren kan duren, afhankelijk van de ernst van de situatie en jullie mogelijkheden.
- Rechte lijnen zijn essentieel tijdens de revalidatie. Maak regelmatig wandelingen en combineer dit met bijvoorbeeld werk aan de hand en lange teugelen om de symmetrie te verbeteren.
- Afhankelijk van de ernst van de aandoening, is het aan te raden om minstens een half jaar – of langer – niet te rijden en alleen vanaf de grond te werken. In sommige gevallen is het verstandig het paard überhaupt niet meer te rijden en alleen vanaf de grond te trainen.
- Bouw indien rijden haalbaar is langzaam op naar maximaal twee keer per week. Als dit langere tijd goed gaat zonder terugval, kun je overwegen dit uit te breiden naar maximaal drie keer per week.
- Afhankelijk van de situatie kan het verstandig zijn de revalidatie onder het zadel te beginnen met uitsluitend staptraining. Of om überhaupt alleen nog staptraining te doen.
Het versterken van de achterhand ondersteunt de kwetsbare voorbenen.
Elke situatie is uniek en vraagt om specifieke oplossingen.
Zoek deskundige begeleiding voor passende ondersteuning.
Enkele ervaringen:
'' Niki kreeg de diagnose hoefkatrolontsteking en de dierenarts adviseerde een zenuwsnede. Na aanvankelijke twijfels ontdekte ik via Atletische Rijkunst een alternatieve aanpak. Dankzij de begeleiding van Monique en intensieve training verbeterde Niki’s toestand aanzienlijk. Ze herstelde sneller dan verwacht en ik kan nu weer met plezier met haar rijden."
Janne Taekama
"Tara, mijn NRPS merrie met hoefkatrolontsteking aan beide voorbenen, had altijd moeite met rijden en bleef onregelmatig lopen. Na veel frustratie en verschillende behandelingen vond ik de Atletische Rijkunst en Monique. Door haar aanpak, die Tara’s lichaam op een natuurlijke manier ondersteunt, is Tara nu veel meer ontspannen en loopt ze veel beter. We hebben samen een nieuwe weg gevonden, en het verschil is voelbaar."
Lotte en Tara
"Mijn ruin Ikaros was er slecht aan toe en we hadden de hoop opgegeven. Toen kwam de Atletische Rijkunst op ons pad en hebben we een laatste poging gewaagd om hem te helpen. We hebben hem enkele maanden vanaf de grond getraind omdat hij er zo slecht aan toe was. Na een jaar revalideren konden we ook het rijden weer rustig opbouwen en is hij fijner dan ooit. Het is een wonder "
Iris en Ikaros
Monique heeft veel ervaring met deze diagnose, wat mede bijgedragen heeft aan het ontstaan van de Atletische Rijkunst.
Ze deelt haar persoonlijke verhaal in de onderstaande podcast