Het hoe en waarom

Het hoe & waarom

Waarom is fysieke training nuttig, zinvol en zelfs noodzakelijk voor je paard als je er fysiek mee om gaat? 

En waar is de term Atletische Rijkunst eigenlijk op gebaseerd?

 Lees meer

Voor wie ?

Voor wie is de Atletische Rijkunst geschikt?

Natuurlijk bepaal je dat helemaal zelf nav wat je op deze site ziet, ervaart, leest en beleeft. Je kunt hier echter een duidelijke opsomming lezen van een aantal zeer specifieke situaties omtrent rijtechnische, mentale en/ of fysieke uitdagingen, waarbij de Atletische Rijkunst een ingang kon creëren voor een nieuwe richting met vooruitgang.

Lees meer

Open kaak

Een open kaak, wat is het en wat verteld het?

De juiste halslengte heeft invloed op de mate waarop het achterbeen op tijd naar voren kan treden en onder de massa komt. Tegelijkertijd heeft de halslengte invloed op de stand en functie van de halswervels, welke zeer bepalend zijn voor het totale lichaamsgebruik. In dit artikel eveneens een video die de connectie laat zien tussen de lengte in de hals en het ondertreden van het achterbeen.

Lees meer

 

Verticale evenwicht

Het verticale evenwicht

Duidelijk in verbinding zijn de natuurlijke scheefheid en het verticale evenwicht. Ze hebben alles en meer dan dat met elkaar te maken. Lees hier hoe dat zit!

Lees meer

De drie fasen

Het laterale evenwicht

Naast het verticale evenwicht vormt het laterale evenwicht een hele grote rol in het ontwikkelen en verbeteren van het horizontale evenwicht. Zonder verticale en laterale ‘controle’ geen correct horizontaal evenwicht.

Leer meer

Het horizontale evenwicht

Het horizontale evenwicht

Naast het verticale en laterale evenwicht, speelt ook het horizontale evenwicht een grote rol in het geheel. Wanneer we het verticale balansballetje perfect in het midden tussen beide schouderbladen hebben, dan kunnen we dit vrij gemakkelijk tussen de voorbenen door laten rollen richting de plek van de singel. Daar is een balanspunt voor het horizontale balansballetje.

Lees meer

 

 

De lange rugspier

De lange rugspier

Als sterkste en belangrijkste bewegingsspier in het paardenlichaam is hij zeer nadrukkelijk aanwezig in alles wat het paard doet. Zijn invloed is dan ook groot en om die reden is het belangrijk te weten hoe hij functioneert en reageert.

Lees meer

Scheef paard rechtrichten

Scheef paard rechtrichten

Een scheef paard rechtrichten, ik hoor je denken, ‘hoe dan?’. Je leest hier hoe en eveneens waarom, je een paard moet rechtrichten. En o ja, niet geheel onbelangrijk, voor ook WAT je moet rechtrichten! Eveneens zijn hier een aantal video’s te bekijken die deze theorie ondersteunen.

Lees meer

 

De 5 elementen van de dressuur

De 5 elementen van de dressuur

Ontspanning, aanleuning, rechtrichten, verzameling & oprichting. Wat houden ze in en hoe staat ze met elkaar in verbinding?

Leer meer

Voorwaarts neerwaartse tendens

De voorwaarts neerwaartse tendens

Een paard die de hand aanneemt en volgt. Mee naar voren én naar beneden toe op elke millimeter die de ruiterhand hem geeft. Wanneer de voorwaarts neerwaartse tendens aanwezig is in het lichaam, is de aanleuning dusdanig aanwezig dat het voelt zoals hierboven staat beschreven. Simpelweg omdat de lange rugspier ontspannen is. Waarom dit zo werkt lees je hier.

 Lees meer

De natuurlijke scheefheid

De natuurlijke scheefheid

De natuurlijke scheefheid van een paard krijgt gelukkig steeds meer aandacht. Er ontstaat de afgelopen jaren een grotere mate van bewustwording op het nut én de noodzaak om hier volledig tijd en aandacht aan te schenken. De natuurlijke scheefheid an sich is niet het probleem, het trainen met een paard die voortdurend scheef is wel. Waarom dat zo is lees je hier.

Lees meer

Duurzame dresssurtraining

Duurzame dressuurtraining

Duurzaam staat voor lang goed blijven/ blijven bestaan. Dat is een heel mooi streven en dressuur kan daar absoluut een onderdeel van zijn. Andersom echter ook. Dressuur en de bijbehorende projecties kunnen een paard net goed breken als maken. Lees hier over duurzame dressuurtraining en wat vooral ook niet daaronder valt.

Leer meer

De drie fasen

De drie fasen

Hier wordt samengevat op basis van de 5 elementen van de dressuur, hoe de 3 fasen van de Atletische Rijkunst hierop aansluiten. Je leest eveneens een opsomming van oefeningen binnen elke fase.

Leer meer