Kissing spines bij paarden: obstakel of nieuw begin?
In dit artikel nemen we je mee in de wereld van kissing spines bij paarden en hoe deze aandoening je geliefde viervoeter kan beïnvloeden. We verkennen de vaak samenhangende scheefheden en het onjuiste ruggebruik die tot deze situatie kunnen leiden. Wat kun je doen om je paard te helpen? Hoe kun je het voorkomen, en wat moet je weten als je paard deze diagnose heeft gekregen?
Het belang van blijven denken en handelen vanuit mogelijkheden wordt prachtig geïllustreerd door de afbeelding hiernaast. Het verschil tussen de twee foto's is te danken aan enkele maanden training volgens de principes van de Atletische Rijkunst. Dit paard vertoonde aanvankelijk ernstig staakgedrag, waarna de diagnose kissing spines werd gesteld en we samen aan de slag zijn gegaan. Na enkele maanden is zijn rug opnieuw op de foto gezet, met een positief resultaat als gevolg.
Aan het einde van het artikel delen we praktische tips waarmee je meteen aan de slag kunt om je paard te ondersteunen. Laten we beginnen met het beantwoorden van de meest gestelde vragen over kissing spines en wat te doen als je paard deze diagnose heeft gekregen.
Bij rugproblemen is het vaak nodig om tijdelijk niet te rijden en te focussen op de fysieke verbetering van je paard vanaf de grond.
Tips voor het omgaan met de diagnose kissing spines
Algemene tips:
- Parkeer ambities: Na de diagnose is het belangrijk om je focus te verschuiven naar herstel. Maak een nieuw plan gericht op de gezondheid van je paard, waarbij je realistisch bent over de tijdlijn (meestal een jaar of langer). Stel concrete en realistische kwartaaldoelen op en betrek relevante professionals.
- Stel een deskundig team samen: Zorg voor een team van experts die je paard kunnen volgen en ondersteunen tijdens de revalidatie. Een osteopaat is essentieel, evenals kennis van massage- en ontspanningstechnieken en gerichte training vanaf de grond die je tussen behandelingen door kunt toepassen.
- Begin vanaf de grond: Start de revalidatie vanaf de grond. Is rijden ook weer haalbaar in overleg met professionals, beperk dit tot maximaal twee keer per week en vermijd rijden op opeenvolgende dagen.
- Wandel en train in de natuur: Begin rustig en bouw op naar regelmatig lange wandelingen. Voeg bijvoorbeeld ook stukjes werk aan de hand toe voor het verbeteren van de symmetrie en souplesse.
Absolute don’ts:
- Gebruik geen hulpteugels of slofteugels.
- Forceer geen nageeflijkheid.
- Rijd niet meer dan twee tot drie keer per week en houd rekening met het ruitergewicht.
- Zorg voor een goed passend zadel.
- Laat je paard niet te veel op stal staan. Bij voorkeur 24/7 bewegingsvrijheid.
- Vermijd áchter de beweging lichtrijden.
Wil je ontdekken of je áchter de beweging lichtrijdt?
Samenvatting: Kissing spines hoeft niet het einde te betekenen. Met de juiste training en zorg kun je de situatie stabiliseren en verbeteren. Verdiep je in correcte revalidatietraining en zoek deskundige hulp. Focus op verticale, laterale en horizontale balans en symmetrie om kissing spines te voorkomen of te verlichten.
Laat je inspireren door enkele mensen die je voor gingen:
''Toen mijn 19-jarige merrie Diede de diagnose kissing spines kreeg, was ik wanhopig. Ondanks het advies om te stoppen met rijden, kon ik me niet neerleggen bij het idee om haar zomaar op te geven. We besloten samen met Monique een revalidatiepoging te wagen. Ik voelde me aanvankelijk onzeker en uit mijn comfortzone, maar de zorgzame begeleiding van Monique maakte een wereld van verschil. Diede begon weer soepel te bewegen, iets wat ze maanden niet had gedaan. Dit heeft mijn vertrouwen in haar herstel hersteld en me geleerd dat vooruitgang mogelijk is.''
Machteld en Diede